A házias ízeket bizonyára mindenki szereti – a „dobálós rétes” pont ilyen. Elkészítését édesanyámtól tanultam, gyermekkorom egyik kedvenc édessége, és most is az.
Nagyszerű dolog, amikor nem csak a sütemény ízére emlékszel, hanem kisebb részletek is eszedbe jutnak pl.: ahogy hétvégén a sütemény illata végigjárta a lakás minden részét, és türelmetlenül vártuk, hogy ehessünk a finomságból. Nosztalgiázás után neki is lehet állni az édesség elkészítésének, gondolva arra, majd a gyerekemnek is hasonló élménye lesz néhány év múlva.
Hogyan is készül? Sok gond nincs vele, mert gyorsan, hamar elkészül, a lényeg, hogy néhány órát, de jobb ha egy teljes éjszakát hagyjuk állni a hűtőben. Előző nap „beledobálunk” mindent a tepsibe, ezért másnap már nincs sok dolgunk vele csak annyi, hogy sütőbe tesszük. Nézzük a részleteket:
Hozzávalók:
- 500 g túró
- 4 tojás
- 2,5 dl tej
- 5 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- 1 bögre szőlőcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 bögre liszt
- ízlés szerint mazsola, reszelt citromhéj
Elkészítése:
Lisztet, cukrot, sütőport összekeverjük, felét a kivajazott tepsibe szórjuk, rámorzsoljuk a túrót, a túróra rászórjuk a lisztes keverék másik felét.
A tojásokat a tejjel elkeverjük és meglocsoljuk vele az egészet, majd rácsipkedjük a vaj másik részét.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd másnap 180 fokon kb.: fél órát sütjük, amíg piros lesz a teteje.
Tippek:
Mazsola helyett használhatunk meggyet, sárgabarackot.
Jó étvágyat!
fotó: cookpad.com