Család

Házias ízek kedvelőinek: “dobálós rétes”

A házias ízeket bizonyára mindenki szereti – a „dobálós rétes” pont ilyen. Elkészítését édesanyámtól tanultam, gyermekkorom egyik kedvenc édessége, és most is az.

Nagyszerű dolog, amikor nem csak a sütemény ízére emlékszel, hanem kisebb részletek is eszedbe jutnak pl.: ahogy hétvégén a sütemény illata végigjárta a lakás minden részét, és türelmetlenül vártuk, hogy ehessünk a finomságból. Nosztalgiázás után neki is lehet állni az édesség elkészítésének, gondolva arra, majd a gyerekemnek is hasonló élménye lesz néhány év múlva.

Hogyan is készül? Sok gond nincs vele, mert gyorsan, hamar elkészül, a lényeg, hogy néhány órát, de jobb ha egy teljes éjszakát hagyjuk állni a hűtőben.  Előző nap „beledobálunk” mindent a tepsibe, ezért másnap már nincs sok dolgunk vele csak annyi, hogy sütőbe tesszük. Nézzük a részleteket:

Hozzávalók:

  • 500 g túró
  • 4 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 bögre szőlőcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 bögre liszt
  • ízlés szerint mazsola, reszelt citromhéj

Elkészítése:

Lisztet, cukrot, sütőport összekeverjük, felét a kivajazott tepsibe szórjuk, rámorzsoljuk a túrót, a túróra rászórjuk a lisztes keverék másik felét.

A tojásokat a tejjel elkeverjük és meglocsoljuk vele az egészet, majd rácsipkedjük a vaj másik részét.

Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd másnap 180 fokon kb.: fél órát sütjük, amíg piros lesz a teteje.

Tippek:

Mazsola helyett használhatunk meggyet, sárgabarackot.

Jó étvágyat!

fotó: cookpad.com

Szólj hozzá!