Teljesen mindegy, melyik elnevezést használjuk a sok közül, tócsninak vagy lapcsánkának nevezzük – egy a lényeg: sok legyen belőle. A tócsnit, vagyis a krumplilepényt mindenki ismeri és szinte mindenki máshogy készíti el (a klasszikustól egészen a cukkinisig számos változata van), de az biztos, hogy mindegyikkel sikert érünk el.
Először kisiskolás koromban találkoztam vele, amikor a finom illatokra kimentem a konyhába, ahol édesanyám elmondta, hogy tócsnit készít. Nem voltam benne biztos, hogy jól hallottam-e a nevét, de abban biztos voltam, az egyik kedvencem lesz. Így is lett.
A recept kezdetben nem volt bonyolult: reszelt krumplit zsírban kisütötték, és mindig azzal a hozzávalóval egészítették ki, amit éppen hozzá tudtak tenni. Régebben a szegények étele volt, ma viszont már jó nevű éttermek és híres séfek is szívesen kísérleteznek a tócsnival, hiszen ott van a legtöbb gasztrofesztiválon, igazi street food kedvenc lett.
A világban sok verziója létezik, olcsó, gyors és egyszerű vacsora. Íme, két megunhatatlan recept.
Klasszikus tócsni
Hozzávalók:
- 4-5 (közepes) db burgonya
- 2 db tojás
- 3-4 ek liszt
- olaj a sütéshez
- ízlés szerint fokhagyma, só, bors
- tejföl (mártogatni)
A burgonyát nyersen megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük és lereszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük. Serpenyőben olajat forrósítunk, és a burgonyamasszát evőkanál segítségével az olajba tesszük, majd óvatosan lepényekké simítjuk. Kb. 5-5 perc alatt aranybarnára sütjük, tejföllel tálaljuk.
Tipp: A tejfölt ízesíthetjük friss petrezselyemmel, valamint reszelt sajtot is tálalhatunk mellé.
Cukkinis (zöldséges) tócsni
Hozzávalók:
- 1 db cukkini
- 2-3 db burgonya
- 1/2 fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 ek tejföl
- 1 ek kukoricakeményítő
- só, bors
- szerecsendió
- olaj a sütéshez
A megmosott cukkinit lereszeljük és enyhén besózva állni hagyjuk. Közben a meghámozott burgonyát és a hagymát lereszeljük, a fokhagymát fokhagymanyomóval átnyomjuk. A kinyomkodott cukkinihez hozzáadjuk a burgonyát majd összeforgatjuk a keményítővel és a tejföllel. A masszát sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
Serpenyőbe olajat forrósítunk, a zöldséges masszát evőkanál segítségével az olajba tesszük, majd óvatosan lepényekké simítjuk. Kb. 5-5 perc alatt aranybarnára sütjük, tejföllel tálaljuk.
Tippek: Aki szereti az édeskés ízeket, reszelhet hozzá sárgarépát, de petrezselyemmel is ízesíthetjük.
Jó étvágyat!
(fotó: mindmegette.hu)