Minden évszaknak megvannak a szezonális ételei, a nyárnak is. A lángos, fagylalt és a palacsinta mellett a strandokon a főtt kukorica is megtalálható. Ezt a finom ételt otthon is szívesen elkészítjük, hiszen amellett, hogy finom, egészséges is, hiszen ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag.
Vásárlás
Természetesen, mint minden ételnél itt is fontos a minőség. Vásárlásnál győződjünk meg arról, hogy valóban csemegekukoricát veszünk és nem takarmánykukoricát akarnak eladni. A takarmánykukorica sötétebb, míg a csemegekukorica sokkal világosabb, vajszínű. A frissességét úgy tudjuk ellenőrizni, hogy megnézzük a „bajuszt”. Ha az száraz, a kukoricát több napja szedték, a szemek megkeményedtek, hosszabb főzési idő után sem puhulnak meg igazán. Ha a szemeket egy picit megnyomjuk és tejszerű nedv jön ki, akkor jól választottunk a kukorica friss és indulhatunk megfőzni.
Elkészítése
Tévhit, hogy a csemegekukoricát sokáig kell főzni, ez nem igaz, hiszem minél tovább főzzük, annál keményebb lesz. Annyi vizet öntsünk az edénybe, amennyi ellepi a kukoricákat, majd rakjuk közé a friss burokleveleket, mert így ízesebb, finomabb lesz. Általában a forrástól számított 10-12 perc alatt puhára fő. Vegyük ki a vízből és friss vajjal megkenve tálaljuk.
Tippek
A kukorica grillezéskor is nagy kedvenc. Ilyenkor a fantáziánkat kell csak használni, számos fűszert kipróbálhatunk. A vaj és a só mellett kellemes ízt ad neki a petrezselyem vagy a kakukkfű, de ha ez még nem lenne elég megszórhatjuk egy kis parmezánsajttal is. Ezen kívül ízesíthetjük csípős, pikánsabb szószokkal.
Jó étvágyat!
(kép: femcafe.hu)