A karácsony közeledtével előkerülnek a klasszikus ünnepi receptek, és az alapanyagok megvásárlása után „csak” azon kell gondolkodni, mikor lesz időnk elkészíteni. A karácsonyi finis közeledtével igyekszünk olyan süteményeket (is) sütni, amelyek sokáig eltarthatóak, nem szükséges karácsony napján készíteni. A mézeskalács pont ilyen édesség.
Egy igazi klasszikus karácsonyi süteményről van szó. Nagyszerűen mutat az ünnepi asztalon, nassolhatunk belőle a délutáni kávé/tea mellé, valamint ajándéknak is kiváló. A tésztát változatos formákra tudjuk szaggatni, díszítése a fantáziánkra van bízva. Fontos megjegyezni, hogy amikor napokkal az ünnep előtt készítünk süteményt, nem árt dupla adagot készíteni, mert valószínű család „szemezgetni” fog a tányérról, és amire az ünnepi asztalra kerülne, lehet elfogy.
Számos mézeskalács recepttel találkoztunk, íme az egyik:
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 30 dkg vaj
- 30 dkg szőlőcukor
- 25 dkg méz
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék vagy 1 tk: gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, 2 tk. fahéj
- 2 tk szódabikarbóna
- 4 db tojás (1 db a mézeskalácsok kenéséhez, mielőtt sütőbe tesszük))
- ízlés szerint citrom vagy narancshéj
Díszítéshez:
- 1 tojás
- 20 dkg porcukor
- 1 tk citromlé
A fűszereket összekeverjük, majd egy lábosba beleöntjük a mézet, hozzáadjuk a fűszereket és melegítjük, amíg a méz felforr. A fűszeres mézes keverékhez hozzáadjuk a vajat, amit hagyunk teljesen elolvadni. Ez alatt a lisztet összekeverjük a szódabikarbónával valamint a tojásokat és a cukrot habosra (robotgéppel) elkeverjük. Összeöntjük a mézes keverékkel a lisztet és a tojásos masszát, fóliába tekerjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve a masszát 2-3 részre osztjuk, majd kinyújtjuk, és különböző formákat készítünk belőle.
A formákat tojással megkenjük 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 percig sütjük. (Vigyázni kell gyorsan sülnek!)
Mikor megsültek, hagyjuk kihűlni, majd tetszőleges mintákkal díszítjük, amely ugyan aprólékos munka, de a gyerekek imádják, szóval bátran szóljuk nekik, biztos örömmel segítenek.
Tojásfehérje hab elkészítése:
A tojásfehérjét a cukorral kb: 3-4 percig kézi robotgéppel, magas fokozatos keverjük, majd hozzáadjuk a citromlevet. Habzsákba kanalazzuk,majd kezdetét veheti a mézeskalácsok díszítése.
Tippek:
Aki kedvet érezz hozzá, készíthet mézeskalács házikókat és díszítheti színes cukorkákkal.
(fotó: pixabay.com)