Család

Karácsonyra hangolódva: pihe-puha mézeskalács

A karácsony közeledtével előkerülnek a klasszikus ünnepi receptek, és az alapanyagok megvásárlása után „csak” azon kell gondolkodni, mikor lesz időnk elkészíteni. A karácsonyi finis közeledtével igyekszünk olyan süteményeket (is) sütni, amelyek sokáig eltarthatóak, nem szükséges karácsony napján készíteni. A mézeskalács pont ilyen édesség.

Egy igazi klasszikus karácsonyi süteményről van szó. Nagyszerűen mutat az ünnepi asztalon, nassolhatunk belőle a délutáni kávé/tea mellé, valamint ajándéknak is kiváló. A tésztát változatos formákra tudjuk szaggatni, díszítése a fantáziánkra van bízva. Fontos megjegyezni, hogy amikor napokkal az ünnep előtt készítünk süteményt, nem árt dupla adagot készíteni, mert valószínű család „szemezgetni” fog a tányérról, és amire az ünnepi asztalra kerülne, lehet elfogy.

Számos mézeskalács recepttel találkoztunk, íme az egyik:

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 30 dkg szőlőcukor
  • 25 dkg méz
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék vagy 1 tk: gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, 2 tk. fahéj
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 4 db tojás (1 db a mézeskalácsok kenéséhez, mielőtt sütőbe tesszük))
  • ízlés szerint citrom vagy narancshéj

Díszítéshez:

  • 1 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 1 tk citromlé

A fűszereket összekeverjük, majd egy lábosba beleöntjük a mézet, hozzáadjuk a fűszereket és melegítjük, amíg a méz felforr. A fűszeres mézes keverékhez hozzáadjuk a vajat, amit hagyunk teljesen elolvadni. Ez alatt a lisztet összekeverjük a szódabikarbónával valamint a tojásokat és a cukrot habosra (robotgéppel) elkeverjük. Összeöntjük a mézes keverékkel a lisztet és a tojásos masszát, fóliába tekerjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

A hűtőből kivéve a masszát 2-3 részre osztjuk, majd kinyújtjuk, és különböző formákat készítünk belőle.

A formákat tojással megkenjük 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 percig sütjük. (Vigyázni kell gyorsan sülnek!)

Mikor megsültek, hagyjuk kihűlni, majd tetszőleges mintákkal díszítjük, amely ugyan aprólékos munka, de a gyerekek imádják, szóval bátran szóljuk nekik, biztos örömmel segítenek.

Tojásfehérje hab elkészítése:

A tojásfehérjét a cukorral kb: 3-4 percig kézi robotgéppel, magas fokozatos keverjük, majd hozzáadjuk a citromlevet. Habzsákba kanalazzuk,majd kezdetét veheti a mézeskalácsok díszítése.

Tippek:

Aki kedvet érezz hozzá, készíthet mézeskalács házikókat és díszítheti színes cukorkákkal.

(fotó: pixabay.com)

 

 

Szólj hozzá!