15.7 C
Komló
2024. május 26.
spot_img
KezdőlapCsaládA gyerekek szerint milyen ma Magyarországon gyereknek lenni? Ezt mondják el ők.

A gyerekek szerint milyen ma Magyarországon gyereknek lenni? Ezt mondják el ők.

„A gyermekek mindenek előtt.” Nem véletlenül ez az UNICEF jelszava, hiszen a gyerekek a jövő. 1954 óta az UNICEF kezdeményezésére szeptember 20-án tartják a gyermekek világnapját, és itt elsősorban a fejlődő országok gyermekeinek támogatására gondolnak, de Magyarországon is van még hova fejlődni. Amelyik településen nincs megfelelő infrastruktúra, iparilag nem fejlett ott sokkal nehezebb a megélhetés a családoknak és ezzel együtt a gyerekeknek is.

A mélyszegénységben élő gyerekek hátrányból indulnak a többiekhez képest, és ez sokszor behozhatatlannak bizonyul. A legfontosabb dolgok sok esetben hiányoznak az életükből, ami nem más, mint egy biztonságos családi háttér, egy kéz, amelybe mindig kapaszkodhat.

Vannak erősségeik és gyengeségeik, amelyek sokszor a legváratlanabb helyzetekben jelentkeznek, de nekünk szülőknek az a feladatunk, hogy ezeken átsegítsük őket. Ne hasonlítsuk a társaikhoz, hiszen mindenkinek más-más a képessége.

Ami még ennél is fontosabb, és amiről sajnos a mai világban sokan, sokszor elfeledkeznek: egy gyereket SENKI (se szülő, se tanár, se edző, se osztálytárs…)

– nem verhet meg

– nem beszélhet, viselkedhet vele megalázó, lealacsonyító módon

– nem követhet el sérelmére szexuális erőszakot

– nem élhet vissza hatalmi helyzetével

– és MINDENKINEK tiszteletben kell tartani a gyerek jogait, érdekeit és szükségleteit.

A gyerekeknek is van véleménye, amelyet ha kérdeznek el is mondják, de sokan akkor is ha nem kérdezik, de ez így van jól.

Néhány komlói kisgyereket kérdeztünk, hogy szerintük ma  Magyarországon milyen gyermeknek lenni és szerintük milyen jövő vár a mostani fiatalokra. Íme a válaszok:

„Én szeretek gyerek lenni, és ki kell használni minden lehetőséget, hogy játszani tudjunk, hiszen azt mondják a szüleim gyorsan felnőtt leszek. A fiatalokra nehéz jövő vár. leginkább azokra, akik nem tanulnak.”(13 éves)

„Jó gyereknek lenni, igaz azt sajnálom, hogy órákon használhatnak tabletet. Ez azért nem jó, mert így nem tanulnak meg mindent és elbutulnak.”(11 éves)

„Mindig változó. Van jó és rossz is. A rossz a sok tanulás, a jó pedig a játék, fürdés, utazás. Ha felnövök katona leszek és megvédem az otthonom ha kitör a harmadik világháború.”(9 éves)

„Sokkal jobb dolgunk van, mint 50-60 évvel ezelőtt a gyerekeknek. Modern technika vesz bennünket körül. Sok program közül választhatunk a szabadidőnkben. Ami nem tetszik, az a sok házi feladat és a hétköznapokon való rohanás, az iskola és az edzések között. A jövőben úgy fogunk boldogulni, ha sok nyelven beszélünk. Lehet, hogy mire felnövünk robotok fogják végezni a házimunkát, ők lesznek az éttermekben a pincérek helyett, és még számtalan helyen leváltják az élő embereket. Egész életünkön át tanulni kell majd, hogy mindig naprakészek legyünk, olyan gyors a fejlődés.”(11 éves)

„Jó gyereknek lenni, csak a suli ne lenne.”(11 éves)

„Jó, hogy modern a világ, és mire felnövök, talán feltalálják a repülő autót.”(4 éves)

„Ez egy nagyon kicsi ország szerintem, még ha nem is a legmodernebb jó itt lakni, élni. Sok múlik a szülőkön, nekem szerencsém van, gondoskodnak rólam. Sok fiatalnak nehéz a helyzete, nem tudja mit tanuljon, nem tudja mi akar lenni, én sem tudom még. Remélem minden jól fog alakulni a jövőmben.”(11 éves)

„Jó gyereknek lenni,mert van sok óvoda és játszótér és sok játék a házakban.”(5 éves)

„Félig jó, félig rossz. Azért jó, mert a mai világban már sok mindent ki lehet próbálni. Azért rossz mert sok az okos telefon és amikor áthívnám vagy lehívnám a barátaimat csak azért mondanak a legtöbben nemet mert otthon nyomkodják a gépüket vagy a telójukat. A jövőben virtuális világ lesz, ami nem jó.”(11 éves)

„Szerintem jó gyereknek lenni, de egyben nehéz is. Annyi minden történik ebben a felgyorsult világban, hogy nem tudjuk mi vár ránk.”(7 éves)

„Jó gyereknek lenni, csak sok felesleges dolgot tanulunk az iskolában, ami a későbbiekben nem is lesz fontos.” (12 éves)

„Jó gyereknek lenni, de sajnos azt tapasztalom, hogy sok gyerek agresszív lett az utóbbi időben és nem tudom mi ennek az oka. Voltak verekedések az iskolában is. Nem szeretem az ilyet.”(16 éves)

„Jó gyereknek lenni viszont az is fontos hova születünk, hol élünk. Komló egy kis város itt nincs olyan sok lehetőség, mint egy nagyobb városban, de ha szorgalmas vagyok és tanulok, akkor az álmaim akár teljesülhetnek is.”(14 éves)

„Sajnos nem mindenkinek jó ma gyereknek lenni. Vannak szegény gyerekek, akiknek gyűjteni szoktak pl.: karácsonykor. Én hálás vagyok, hogy nekünk erre nincs szükségünk, és mi is adhatunk nekik néhány dolgot.Ha segítünk egymáson szép jövő várhat azokra a fiatalokra is, akiknek most nehezebb az életük.”(9 éves)

„Én szeretek gyerek lenni. Szüleim azt mondták, hogy hamar felnőtt leszek, ami biztos igaz, hiszen nem is olyan régen születtem és már iskolába járok.” (8 éves)

„A felnőtteknek sokkal nehezebb, ezért még sokáig szeretnék gyerek maradni.”(6 éves)

„Jó gyereknek lenni, de azért nehéz is. Az iskolában sok felesleges dolgot tanulunk, és szerintem sok olyan dolgot kellene tanulnunk, amire valóban szükségünk lenne. Azok a fiatalok, akik tanulnak és nem lógnak a suliból szép jövő várhat, jó munkahellyel. Igaz sokat kell dolgozni, hogy autót és lakást tudjunk venni.”(15 éves)

„Jó gyereknek lenni viszont, ahogy növünk egyre nehezebb. Úgy érzem az iskolában egyre nagyobb az elvárás, de ez sem mindenkinél. Változó és felgyorsult világban élünk. Változnak a diákok, de a tanárok is.” (12 éves)

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más