10.7 C
Komló
2024. április 21.
spot_img
KezdőlapHírekKikre szavazhatnak a nemzetiségi választók Komlón? Itt a lista!

Kikre szavazhatnak a nemzetiségi választók Komlón? Itt a lista!

Komló – Az október 13-i önkormányzati választásokon nemzetiségi önkormányzati képviselőkre is lehet majd szavazni. Mutatjuk a komlói jelölteket. 

 

Városunkban Horvát, Német és Cigány Nemzetiségi Önkormányzatok működnek. A legkisebb számban horvát (82), a legnagyobban pedig cigány (967) nemzetiségi választók voksolhatnak majd októberben. Német választópolgárokból 128 fő szavazhat. A választáson 3 horvát, 5 német és szintén 5 cigány képviselő szerezhet mandátumot.

A nemzetiségi önkormányzati választáson történő szavazás feltétele (aktív választójog) a honos nemzetiséghez való tartozás és a nemzetiségi névjegyzékben történő regisztráció. Egy választópolgár az aktív választójog esetében is kizárólag egy nemzetiséghez tartozhat. A nemzetiségi és a helyi önkormányzati általános választás egy napon zajlik. (További információ IDE kattintva.)

 

HORVÁT

A három horvát képviselői helyre négy jelölt pályázik. Név szerint: Deák Imréné, Madjaric Julianna Iboljka, Sarkadi László Alajos, Uti Györgyné. Ők mind a Magyarországi Horvátok Szövetségének delegáltjai.

NÉMET

A német nemzetiségi helyekért szintén egy szervezet, a Baranyai Német Önkormányzatok Szövetségének jelöltjei indulnak. Itt is csak egy jelölt fog kiesni, ugyanis az öt helyért mindössze hat képviselő indul. A névsor a következő: Főglein Károly József, Gáspár-Theisz Bettina, Horváthné Koch Ágnes, Jégl Zoltán, Rónáné Lusztig Ágnes, Sashalmi Lajos.

CIGÁNY

A legizgalmasabb viszont a cigány önkormányzati választás lesz, és nem csak azért, mert itt indul a legtöbb képviselőjelölt (az öt helyért tizenketten), hanem azért is, mert itt történt a legnagyobb változás. A négy éve még a Lungo Drom színeiben induló képviselők – köztük az országos politikából is ismert Hegedüs Istvánnal – idén mind a Phralipe Független Cigány Szervezet jelöltjeként szállnak versenybe.

Eközben a Lungo Drom teljesen új jelölteket állított, élükön Orsós Ferenc „Gogen”-el aki Hegedüs körzetében a Fidesz jelöltjeként méretteti meg magát.

A jelöltek névsora így a következőképp alakul:  Hegedüs István (PHRALIPE), Mészáros Ferenc (PHRALIPE),  Miskovity József (LUNGO DROM), Orsós Ferenc (LUNGO DROM), Orsós György (PHRALIPE), Orsós Hajnalka (LUNGO DROM), Orsós József (PHRALIPE), Óvári Károly (FIROSZ), Polgár Sándor (PHRALIPE) Salai Márió (LUNGO DROM), Szigeti Ádám (LUNGO DROM), Szigeti János (PHRALIPE).

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más