19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapPRMire figyeljünk interjú során? A testbeszédünkre mindenképp!

Mire figyeljünk interjú során? A testbeszédünkre mindenképp!

Az emberi kommunikáció nagyon nagy része egy interjú során is a testbeszédből áll, ezt mindenképp érdemes tudni. Ha ezzel nem vagyunk tisztában, akkor sokkal nehezebb lesz betartani azokat a kiváló tippeket, melyek segítenek majd az interjú során. Nézzük is, melyek ezek.

Egy interjún figyelnünk kell a testbeszédünkre

Ha egy profi, felkészült, de szerethető cég HR-ese interjúztat minket, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem csak a verbális, de a non-verbális kommunikációnk is ki lesz értékelve. És ez nem véletlen, ugyanis a szavaknál sokkal több információt hordoz magában az, ahogy elmondjuk azokat. Ebbe számos dolog beletartozik, kezdve onnan, hogy milyen a testtartásunk, a mimikánk, a hanglejtésünk, stb.

Épp ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk magunkkal és a non-verbális kommunikációnkkal, melyet amennyire lehet, tudatosan irányítsunk is. Persze ezzel nem az a célunk, hogy bárki is megtanuljon “hazudni”, hanem az, hogy stresszhelyzetben is úgy tudjunk teljesíteni, ahogy a hétköznapokban.

Szemkontaktus

Ez az egyik legtöbbet hangoztatott hiba, melyre mindenképp oda kell figyelnünk. Sokan nem mernek éles szituációban az interjúztató szemébe nézni. És ez nagy hiba! Még akkor is, ha stresszhelyzetben teljesen normális, hogy ezt próbáljuk elkerülni.

Nem szabad lehajtott fejjel, a szemkontaktust kerülve interjúzni! Tudatosan nézzünk az interjúztató szemébe, ha kérdez tőlünk, illetve ha mondjuk a válaszunkat. Persze ne essünk túlzásba, és ne az legyen, hogy folyamatosan bámuljuk, még csak nem is pislogunk. Ez már nagyon a másik véglet, és biztos nem vezet jóra.

Hát egyenes, fej fent, váll hátul!

Sokan egyszerűen összegörnyednek és teljesen bezárnak egy ilyen stresszes szituációban. Ez egyfajta védekező mechanizmus, mely akár a karok magunk előtt való összekulcsolásáig is terjedhet.

Ezt a befeszülést nem szabad kimutatnunk. Ugyanakkor arra is figyeljünk, hogy ne legyünk túl lazák, mert az meg azt mutatja, hogy nem fontos számunkra az adott állás.

A legjobb egy természetes, kényelmes pozíció, amit felveszünk. Lazán hátrahúzott vállak, egyenes a hát, a fejtetőnkkel nyújtózkodjunk felfelé, egy kicsit még a fejünket is megemelhetjük, de ne annyira, hogy az orrunk felfelé nézzen.

Semmi keresztezés!

Már fél mondatban említettük, de érdemes jobban belemenni. A végtagok keresztezése határozott üzenetet hordoz magában. Stresszhelyzetben próbáljuk védeni magunkat, ami egyenlő azzal is, hogy nem vagyunk a helyzet urai. Ez igaz arra is, ha a karunkat tesszük keresztbe a mellkasunk előtt, és az is, amikor a lábainkat tesszük valahogy keresztbe.

Így nem leszünk bizonytalanok

Nézzük meg, hogy hogyan nem látszódunk majd bizonytalannak a testbeszédünk alapján! Van ehhez két tippünk is:

Ha asztalhoz ültetnek minket és a lábaink nem látszanak, akkor a bokáinkat tegyük egymásra.
Ha nincs ilyen “védelmünk”, csak egy széken ülünk, akkor egyszerűen kulcsoljuk össze az ujjainkat, és helyezzük az ölünkbe.

Ha tudatosan figyelünk ezekre, jobb eséllyel indulunk bármelyik interjún.

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más