25.7 C
Komló
2024. május 27.
spot_img
KezdőlapMinden másÚj otthonfelújítási program indul, 6 millió forintra pályázhatnak családi ház tulajdonosok

Új otthonfelújítási program indul, 6 millió forintra pályázhatnak családi ház tulajdonosok

Komló – Június elején indul az állam új otthonfelújítási programja, melyben akár hétmillió forintos beruházásra lehet támogatást kérni – írja a Portfolio.

A programban azok a családi ház tulajdonosok vehetnek részt akiknek otthonuk 1990 előtt épült, és be van vezetve hozzájuk a gáz. A támogatást szigetelésre, nyílászárók cseréjére, használati melegvíz rendszer korszerűsítésére, fűtésrendszer (gázkazáncsere és hozzá kapcsolódó kéménybélelés) korszerűsítésére lehet felhasználni. 

A beruházással legalább 30%-os energiamegtakarítást kell elérni. Ezt a munkálatok előtt és után elkészített energetikai tanúsítványokkal kell majd igazolni. 

Részben támogatás, részben hitel

A RepowerEU nevű uniós forrásból bevezetésre kerülő program keretösszege 108 milliárd forint. Vagyis, ha minden igénylő kihasználja a hatmillió forintos támogatást, akkor akár 18 ezer otthon is megújulhat.

Az otthonfelújítási program keretében 7 millió forintos beruházásra lehet támogatást kérni, melyből 1 millió forintot önerőként kell biztosítania a pályázónak. Az, hogy a fennmaradó hatmilliós összeg mekkora része lehet majd vissza nem térítendő támogatás és mekkora része kamatmentes hitel, az igénylők jövedelmétől és lakhelyük fejlettségétől függ majd.

Ez azt jelenti, hogy minél magasabb a jövedelem egy járásban, annál kisebb lesz a vissza nem térítendő támogatás összege, és nagyobb a hitelé.

A két összeg 2,5-3,5 millió forint között szóródhat. A kamatmentes kölcsönt a kereskedelmi bankok MFB Pontjain lehet majd igényelni, és nyolc éven belül kell visszafizetni, várhatóan havi 25-36 ezer forintos részletekben.

/forrás: Portfolio, HVG/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más