25.7 C
Komló
2024. május 27.
spot_img
KezdőlapMinden másEgykori aknatornyot alakítanak kilátóvá Dorogon

Egykori aknatornyot alakítanak kilátóvá Dorogon

Dorog – Kilátóvá alakítják Dorogon az egykori aknatornyot, ami 1981-óta bányászemlékműként funkcionál.

Amíg Komló aknatornyait elbontották, mintha soha sem álltak volna itt, addig Dorogon megőriztek egyet az egykori bányászat emlékeként, mely a közeljövőben új funkciót kap.

A Kálvária dombon lévő 16 méter magas építmény felső szintjét a meglévő szerkezet minél nagyobb mértékű megtartásával alakítják kiállítóterasszá.  A projektre 207 millió forint európai uniós támogatást nyert el a város önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

A feljutást biztosító lépcső a külső kontúrhoz illeszkedve halad majd, a „szintenkénti” pihenőket a város felőli oldalon építik ki. A torony meglévő fényei megmaradnak, de éjszakai használatot biztosító megvilágítással is ellátják.

A kilátó látványterve /forrás: epiteszforum.hu/

Az aknatoronyból kialakítandó kilátó kiegészíti a közelben lévő Reimann Bányászattörténeti Múzeum turisztikai kínálatát. A kiállítótérben a 230 éves múltra visszatekintő szénbányászatnak állítanak emléket.

Dorog térségében a szénbányák szállításra használt alagúthálózatának hossza a legnagyobb kiterjedése idején meghaladta a 36 kilométert. A járatok az Annavölgy, Csolnok, Dorog, Sárisáp és Tokod településhez tartozó bányákat kötötték össze. A második világháború idején az alagutak több ezer ember számára szolgáltak óvóhelyül.

/forrás: MTI, Építészfórum/
/címlapkép:epiteszforum.hu/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más