15.7 C
Komló
2024. április 15.
spot_img
KezdőlapMinden másEgyre szegényebbek vagyunk, a magyarok költötték tavaly a legkevesebbet az Eu-ban

Egyre szegényebbek vagyunk, a magyarok költötték tavaly a legkevesebbet az Eu-ban

A bolgárokat megelőzve, a 17 százalék feletti infláció miatt tavaly már Magyarországé volt az EU legalacsonyabb fogyasztása – írja a Népszava.

A Magyar Nemzeti Bank szakértői szerint a magyar háztartások azért költik a legkevesebbet, mert a legalacsonyabb a jövedelmük. E mellett az országban megtelepedett versenyképtelen, vagy alacsony versenyképességű ágazatok kevesebb jövedelmet termelnek. A GDP-ből évente 3-4 százalék külföldre vándorol az ország adóssága, és a külföldi cégek hazautalása miatt.

Hiába nőttek forintban számolva a háztartások jövedelmei 140 százalékkal 2012–2022 között, euróban az EUs átlag kevesebb mint a felét érik el a hazai bruttó bérek.

A háztartások helyzetét az is tovább rontotta, hogy részesedésük közel 10 százalékkal mérséklődött a nemzeti jövedelemből. A jövedelemnövekedés nagyobb része a vállalatoknál és az államnál csapódott le.

Az MNB szakértői szerint, ahhoz, hogy megszakadjon ez a tendencia a kormánynak olyan ágazatokba kellene tőkét vonzania, amelyek növelik az itthon maradó bruttó nemzeti jövedelmet.

/via: HVG/
/címlapkép: Adobe Stock/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más