Közeledik a karácsony és ilyenkor (is) szeretnénk minél finomabb süteményeket készíteni családunk, szeretteink számára. Készülnek kalácsok, klasszikus receptek alapján a gyümölcskenyér, beigli és még sorolhatnánk. Ne feledkezzünk el az aprósüteményekről sem.
Már a neve is sejteti, hogy ezeket a desszerteket nem csak az ünnepi asztalra lehet készíteni, hanem akár ajándéknak is kiváló. A Mozart-golyó pont ilyen. Jól mutat a megterített ünnepi asztalon, de egyenként muffin papírba rakva vagy celofánba csomagolva, ünnepi szalaggal átkötve, díszdobozban igazi ajándék.
Hozzávalók:
- 200 g hideg diós nugátmassza
- 200 g nyers marcipánmassza
- 10 g apróra vágott pisztácia
- 130 g szőlőcukor
- 150 g csokoládébevonó (étcsokoládé)
Elkészítése:
A nugátmasszát kis kockákra vágjuk, golyókká formáljuk, hideg helyre tesszük. A marcipánmasszát egy dagasztófejjel ellátott keverőgéppel simára keverjük és hozzáadjuk az apróra vágott pisztáciát, a szőlőcukrot és belegyúrjuk. A masszából kb.: 2 cm vastag hengert formálunk és annyi darabra vágjuk, ahány nugátgolyónk van. A marcipándarabkákat a szőlőcukorral megszórt gyúródeszkán szétnyomjuk, a nugátgolyót rátesszük, a marcipánmasszát ráborítjuk, végeit jól összenyomjuk, golyókká formáljuk.
A csokoládébevonót megolvasztjuk a golyókat belemártjuk. A kész golyókat hideg helyen tároljuk.
Tippek:
A csokoládébevonó lehet tejcsokoládés is, de akkor használjunk kevesebb cukrot, hogy ne legyen nagyon édes a süteményünk.
Ha szeretjük az intenzív pisztácia ízt, akkor vágjunk össze több pisztáciát és díszítsük vele a sütemény tetejét.
Kellemes karácsonyi készülődést!
(fotó: femina.hu)