19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapCsaládMi az apák szerepe a XXI. században? Sokkal több, mint gondolnánk!

Mi az apák szerepe a XXI. században? Sokkal több, mint gondolnánk!

Apák napja van ma, és egyre több helyen ünneplik otthon valamint intézményekben (is) tartanak ünnepi műsort az édesapáknak, nagypapáknak, ami nagyon szép gesztus, de ne feledkezzünk meg arról, hogy ez egy nap az év 365 napjából és a többi nap ugyanilyen fontos, sőt …

Szerintem nem szükséges tudományos kutatásokat olvasni arról, hogy az apáknak fontos szerepük van a gyermekük életében, mert ez egyértelmű. Sok férfinak az apaság, a család fontos mérföldkő az életében és részt kíván venni a gyermeke mindennapi életében. Itt a mindennapi szón van a hangsúly. Korábban „csak” családfenntartóként tekintettek rájuk, mára ez gyökeresen megváltozott, hiszen sok férfinak fontos, hogy érzelmi kötődés is maximálisan kialakuljon a gyermeke (gyermekei) és közte, de ehhez a mindennapokban is jelen kell lenni, mert az anyagi biztonság nem elég. Egy új telefonnal vagy egy távirányítós autóval csak egy ideig boldog a gyerek, a tárgyaktól nem kapja meg mindazt, amit az apa jelenlététől.

„Az anya teremti meg a család harmonikus hátterét, apa meg dolgozik, keresi a pénzt” – mondták sokszor, és bizonyos társadalmi rétegnél ez így is volt/van, de mára ez megváltozott. Anya is dolgozik és apa is kiveszi a részét a családi feladatokban, gyereknevelésben hiszen így lesz kerek egész a család.

Az apa nem egy „másodrendű” személy a családban, ő is véghez tud vinni olyan dolgokat, mint anya pl.: nem csak anya tud pelenkát cserélni, nem csak anya tudja a finom almapürével megetetni a gyerkőcöt, hanem bizony apa is. Természetesen vannak olyan dolgok, szabadidős tevékenységek, amely „apás” és „anyás”, de nem szabad e két dolog között merev határvonalat húzni, mert lehetnek olyan élethelyzetek, amikor helyt kell állni anyának apaként és fordítva.

Azok az apukák, akik aktívan részt vesznek gyermekük nevelésében, pozitívan hatnak a gyerekre, ezáltal a kötődés is sokkal erősebb lesz gyermek és felnőtt korban egyaránt. Egy gyermek szeretetét nem lehet megvenni, a törődésre szeretettel, odaadással válaszol, amely egy olyan erős köteléket képez apa és gyermeke között, amely egy életre szól. Ez legfőképpen felnőtt korban köszön vissza, amikor a gyermek/gyermekek „kirepülnek” a családi fészekből, önálló életet élnek, családot alapítanak. A családban az anya testesíti meg a gondoskodást, a biztonságot az érzelmeket, az apa viszont a védelmet, az erőt jelenti gyermeke számára és ezekre mind szükség van.

2018-at írunk és tudjuk, számos példa van előttünk, hogy sok az olyan gyermek, akiknek szülei elváltak, ezáltal az egyik szülővel kevesebbet találkoznak, nincsenek napi kapcsolatban, nekik marad a telefon, az e-mail és a messenger, stb.  Virtuálisan is meg lehet beszélni a napi teendőket, sőt ahol nincs más alternatíva ott ez is sokat segít a kapcsolattartásban, de ez nem hasonlítható össze azzal, amikor este odabújik a gyerkőc apához és beszélgetnek az élet dolgairól. Ilyenkor talán nem is gondolkozik el egyik fél sem, milyen szerencsések, hogy nekik mindez megadatott.

Boldog Apák napját minden édesapának!

„Az apaság életem legfontosabb szerepe. Ha ebben elbukom, elbuktam mindent.” Mark Wahlberg

fotó: pixabay.com

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más