19.4 C
Komló
2024. június 25.
spot_img
KezdőlapCsaládKérheti havonta vagy egy összegben is a családi adókedvezményt

Kérheti havonta vagy egy összegben is a családi adókedvezményt

Január első napjaiban nyilatkoznak a munkavállalók a családi adókedvezmény igénybevételéről.  A rutinosak már tisztában vannak a részletekkel, de aki először veszi ezt igénybe, annak nem árt néhány információ.  Pl. mi is az a családi adókedvezmény? Idén is ki kell tölteni nyilatkozatot? Nézzük a részleteket!

 

A családi kedvezmény 2019-ben – az eltartottak számától függően – kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy eltartott esetén 66 670 forint, kettő eltartott esetén 133 330 forint, három vagy annál több eltartott esetén 220 000 forint. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban és a pénztárcánknak?

A családi kedvezmény a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2019. január 1-től havonta és kedvezményezett eltartottanként egy eltartott esetén 10 ezer forinttal, két eltartott esetén 20 ezer forinttal, három vagy több eltartott esetén 33 ezer forinttal magasabb összegű nettó kereset áll a családok rendelkezésére.

A nyilatkozatokat minden évben újból ki kell tölteni, amelyet a munkáltató ad ki a munkavállalók részére, valamint a NAV oldaláról is le lehet tölteni és (általában) január 15-ig kell leadni a munkáltató részére, amennyiben a januári fizetésből érvényesíteni szeretné. Ha nélkülözni tudjuk egész évben az összeget, akkor élhetünk a másik lehetőséggel, hogy az éves adóbevallásban egy összegben igényeljük vissza.

 

Több gyermek esetében mindkét szülő kérheti az adókedvezményt (megosztva). Ilyenkor mind a két szülőnek ki kell töltenie a nyilatkozatot, minden gyermek adataival együtt és a dokumentumon jelezni kell, hogy megosztva szeretnék igénybe venni.

Sokszor előfordul, hogy a családi adókedvezmény mellett első házasok kedvezményt is igénybe kívánja venni, ez abban az esetben lehetséges, ha az adóköteles jövedelme ezt lehetővé teszi.

Ha év közben változás következik be az adóelőleg-nyilatkozatán feltüntetett adatokat érintően, akkor nincs más dolgunk, mint benyújtani egy adóelőleg-nyilatkozat módosítást a munkáltató felé.

Azt, hogy az előző évben (jelen esetben 2018-ban) mennyi kedvezményt érvényesített, a munkáltató által kiadott M30-as nyomtatványon lehet megnézni, amelyet a munkáltatók és a Tb kifizetőhelyek január 31-ig küldenek meg. Tartalmazza az éves jövedelmet, a levonásokat és az igénybe vett kedvezményeket.

(Fotók: pixabay.com)

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más