19.7 C
Komló
2024. június 16.
spot_img
KezdőlapMinden másA laktózérzékenyek jogosultak adókedvezményre

A laktózérzékenyek jogosultak adókedvezményre

Nem jár automatikusan, ezért sokan nem is tudnak róla. 

G7 írta meg, hogy számításaik szerint évente tízmilliárdokat hagynak az államnál a laktózérzékenyek azzal, hogy nem veszik igénybe a nekik járó adókedvezményt. Ennek több oka is lehet.

  1. Az érintettek nem is tudnak róla.
  2. Túl alacsony a bérük.

 

A portál információ szerint a laktózérzékenység különböző változatai szerepelnek azon a listán, amely a speciális adókedvezményre jogosító betegségeket sorolja fel. Nagyon valószínű azonban, hogy a laktózérzékenyek közül sokan nem is tudnak arról, hogy havonta a minimálbér 5 százalékának megfelelő összeggel csökkenthetik az adójukat.

A G7 egy példáján szemléltetve: egy 2018-ban bruttó 138 ezer forintos minimálbéren lévő gyermektelen munkavállaló havonta 20,7 ezer forint szja-t fizetett, a nettó keresete pedig 91 ezer 770 forint volt, ám ha laktózérzékeny, akkor ezt havonta 6900 forinttal toldhatta meg – ha igénybe vette a kedvezményt. Ha ezt nem tette meg, akkor a most következő, 2018-ra vonatkozó adóbevallásában összesen 82,8 ezer forintot igényelhet vissza. Mivel a kedvezmény a jogszabály szerint mindig az év elején érvényes minimálbér öt százaléka, és ez idén is emelkedett, a 2019-re vonatkozó kedvezmény összege már 89,4 ezer forint lesz.

Az állam azonban nem ajánlja fel automatikusan a lehetőséget: az igényléshez szükséges igazolást a betegnek kell kérnie a házi- vagy szakorvosától. Az igazolást ezután a betegnek és az orvosnak is le kell adnia a NAV-hoz. 

Abban az esetben viszont, ha egy laktózérzékenynek meglehetősen alacsony a bruttó fizetésük, vagy más kedvezmények miatt lecsökken az adófizetési kötelezettségük, akkor a maradékból már nem jut a betegség miatt érvényesíthető összegre.

 

A fotó illusztráció, forrás: pixabay.com

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más