Egy finom és egyszerű almás pite uzsonnára vagy vacsorára? Erre kevesen mondanak nemet, talán csak az, aki nem szereti. Mi ennek a klasszikus és finom desszertnek a titka? Ez ízléstől függ, hiszen van, aki sok almával szereti, van, aki a fahéj intenzív ízét szeretné érezni a süteményben és vagyok pl.: én, nekem az anyukám almás pitéje a legjobb, ez a titok.
Nézzünk egy gyors és egyszerű receptet.
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg vaj vagy zsír
- 0,5 csomag sütőpor
- csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 ek szőlőcukor
- 5 ek tejföl
- 2 tojás
Töltelék:
- 2 kg alma
- szőlőcukor (adagolása attól függ milyen édes az alma)
- fahéj (ízlés szerint)
Elkészítése:
A lisztet a sóval és a sütőporral elkeverjük, majd hozzáadjuk felkockázott vajat (vagy a zsírt) és összekeverjük. Ezután következik a süteményünk többi összetevője a cukor, vaníliás cukor, tojás és a tejföl. A tésztánkat jól összegyúrjuk és 2 egyenlő részre osztjuk. Az egyik lapot egy közepes tepsi méretre kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe beleigazgatjuk.
A lereszelt alma levét kinyomkodjuk és cukorral, fahéjjal (ízlés szerint) összekeverjük. A tepsiben lévő tésztára rátesszük, egyenletesen befedjük vele, a kinyújtott másik tésztalapot a tetejére tesszük.
A 180 fokra előmelegített sütőben kb.: 35 percig sütjük.
Tippek:
Aki szereti a szegfűszeget, használhat a sütemény elkészítésénél ezzel nem fogja elrontani. Ha szép, ünnepi formát szeretnénk a desszertünknek , akkor tegyük tortaformába és süssük meg abban, A tetejét rácsos tésztával is befedhetjük, nagyon mutatós tud lenni.
Jó étvágyat!