16.7 C
Komló
2024. május 26.
spot_img
KezdőlapHírekMiről szól a Sargentini jelentés? Többek között rólad!

Miről szól a Sargentini jelentés? Többek között rólad!

Ma az Európai Parlament (EP) elfogadta a Sargentini-jelentést, így a következő szintre lépett a Magyarország ellen zajló hetes cikkely eljárás. A szavazáson 448-an voksoltak igennel, 197-en nemmel,  48-an pedig tartózkodtak. De miről is szól ez az egész?

 

Az Európai Unióról szóló szerződés meghatározza a tagállamok közös értékeit, ezek közé tartozik a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása is. A Szerződés 49. cikke értelmében az Unióhoz való csatlakozás előfeltétele ezen értékek tiszteletben tartása és előmozdítása. A 7. cikk értelmében a Tanács különleges eljárás keretében állapíthatja meg, hogy egy már csatlakozott tagállam részéről fennáll ezen értékek súlyos sérelmének egyértelmű veszélye. Erre kerül most sor Magyarország esetében.

 

Milyen területeken állapította meg a Sargentini-jelentés, hogy az Unió alapvető értékei sérülnek Magyarországon? 

1) Alkotmányos és választási rendszer működése

2) Igazságszolgáltatás és más intézmények függetlensége, a bírák jogállása

3) Korrupció és összeférhetetlenség

4) Magánélet védelme és adatvédelem

5) Szólásszabadság

6) Tudományos élet szabadsága

7) Vallásszabadság

8) Egyesülési szabadság

9) Egyenlő bánásmód

10) A kisebbségekhez tartozó személyek – köztük a romák és a zsidók – jogai, valamint a kisebbségekkel szembeni gyűlölködő kijelentésekkel szembeni védelem

11) A migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogai

12) Gazdasági és szociális jogok.

 

A jelentés tehát elsősorban nem a migrációról, hanem a magyar emberek jogainak védelméről szól. Aki pedig támogatta a jelentést, úgy látja, hogy az Orbán-kormány több területen is megsérti ezeket. 

 

Mi fog történni most?

A jelentés valójában egy javaslat az Európa Tanács számára, így annak az Európai Parlament általi elfogadása önmagában semmilyen jogi következménnyel nem jár. A jelentés alapján a Tanács egyhangú döntésével állapíthatja meg, hogy fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy Magyarország súlyosan megsérti a Szerződésben meghatározott értékeket. Ha ez megtörténne, akkor a Tanács a határozatban előírna intézkedéseket Magyarország számára, amelyek végrehajtását ellenőrizné. Ha az ellenőrzés során arra a megállapításra jutna, hogy Magyarország nem tett azoknak eleget, akkor dönthetne a Tanács Magyarország szavazati jogának felfüggesztéséről.

 

Ha bővebben is szeretnél olvasni a jelentésről, kattints IDE.

Nyitókép: pixabay.com

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más