Mit süssek? Hangzik el a kérdés oly sokszor, de a nyári forróságban nincs kedvünk túlkomplikált finomságokat készíteni, inkább valami egyszerűt. A meggyes pite pont ilyen! Egy igazi klasszikus süteményről van szó, amely nem bonyolult és most van itt a szezonja. Több variációja ismert, íme az egyik:
Hozzávalók:
- 30 dkg vaj
- 25 dkg szőlőcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 70 dkg meggy
- 6 tojás
- reszelt citromhéj (1 db)
Elkészítése:
A tojások sárgáját egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a puha vajat, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot és a szőlőcukrot, majd robotgéppel jó habosra keverjük.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd kiesebb adagonként a vajas masszához keverjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a habos masszához szitáljuk.
Tepsit sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a tésztát, ezután beleszórjuk a meggyet. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 25-30 percig sütjük.
Sütés után megvárjuk, amíg teljesen kihűl – persze ez nem igazán lehetséges, mert a friss sütemény illata arra buzdít minket, hogy kóstoljuk meg minél előbb – és kevés szőlőcukorral megszórjuk a tetejét.
Tippek:
A meggyhez nagyon jól passzol a fahéj (és egészséges is), ezért mielőtt beleszórjuk a tésztába, egy csipetnyivel megszórhatjuk a gyümölcsöt.
Jó étvágyat!
(fotó: citromhab.hu)