-2.3 C
Komló
2023. december 11.
KezdőlapCsaládÁlláshirdetések "hálójában"

Álláshirdetések „hálójában”

Napjainkban egyre nagyobb gondot jelent jó munkaerőt találni, viszont az is igaz, hogy „tökéletes” munkahelyet sem könnyű. Mind a két félnek vannak elvárásai, amelyeket nem lehet és nem is kell figyelmen kívül hagyni. Álláskeresésnél sok hibát elkövetnek a munkáltatók, de a leendő munkavállalók is.

 

Álláshirdetés

Munkaerőhiány esetén egy vállalat, intézmény első dolga egy pontos álláshirdetés feladása, amely tartalmazza a főbb információkat, pl: tanulmányi, szakmai elvárások, előnyök és természetesen a bérezés. Nem elhanyagolható szempont a munkát keresőknek, hogy hova is adja be az önéletrajzát. Kisebb cégek néha elkövetik azt a hibát, hogy egy e-mail címet írnak csak, ahova a jelentkezéseket lehet küldeni, viszont abból nem derül ki a vállalat neve. Ez nyilván a munkáltató komolyságát vagy esetleg a „jó” hírnevét is tükrözi, ezért úgy gondolom, nem érdemes időt pazarolni arra, hogy bárki önéletrajzot küldjön a hirdetésre.

 

Önéletrajz, kiválasztás

Milyen a jó önéletrajz? Tartalmazzon egy motivációs levelet, amelyben néhány sorban leírjuk, miért is szeretnénk elnyerni a munkát. Fontos, hogy ne írjunk regényt!

A hirdetésben olykor kikötik, milyen önéletrajzot várnak pl.: kézzel írott, de ha nem teszik, akkor pl.: egy europass önéletrajz megfelel. Mit is tartalmaz, miért is jó ez a fajta önéletrajz? Személyes adatok, elérhetőségek, tanulmányok, nyelvtudás, szakmai tapasztalat (referenciák) és egy fénykép. Ez az önéletrajz a munkáltató szempontjából hasznos, mert könnyen áttekinthető, és az első körben megkapja azokat az információkat, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy az esetleges interjúra behívást „nyerjen” a jelentkező.

(Csak halkan jegyzem meg, hogy az önéletrajzok áttanulmányozása után a legtöbb munkáltatónak ez nem elég, így megpróbál információt gyűjteni pl: előző munkahelyekről vagy akár a közösségi oldalakról. Ha a közösségi oldalon nyilvános bejegyzéseink vannak, akkor szerencséje van, de hogy pontosan melyik félnek is … Nos, ez attól függ, milyen bejegyzéseket talált.)

 

Találkozás

Az első személyes találkozás sorsdöntő is lehet mindkét fél részéről. A pályázónak a megfelelő munkahelyi légkör, az első benyomás a kollégákról, valamint a munkáltatónak a leendő dolgozóról. Öltözet, a határozott kézfogás,, kommunikáció – számos dologra kell összpontosítani mind a két félnek. A munkáltatónak a feltenni kívánt kérdéseket lehetőség szerint csoportokba érdemes szedni, ne vágjunk egyből a közepébe A nők esetében sok esetben fordult elő, hogy érdeklődnek családalapításról, gyerekekről (van-e gyereke, szeretne-e még stb). Nyilván a munkáltató reálisan szeretné látni, hogyan és meddig számíthat a leendő kollégára, de nők esetében a gyerekvállalásra vonatkozó kérdést nem illik feltenni, ez magánügy. Ha ezt a kérdést halljuk, eszünkbe juthat, hogy a munkáltató nem rugalmas. Az ilyen fajta kérdések nem etikusak, és elgondolkodhatunk azon, vajon szakmai alkalmasság alapján hozzák meg a döntést vagy más is közrejátszik. Mennyit keresett az előző munkahelyén? Ez a váratlan kérdés is elhangozhat. Ilyenkor biztosak lehetünk benne, hogy az előző fizetésünket figyelembe véve állapítják meg a bérünket.

 

Értesíteni fogjuk! (vagy nem)

Az interjú után általában nem közlik egyből a döntést, úgy köszönnek el „értesíteni fogjuk”. Nos, ezt sok munkáltató „elfelejti”. Egy embert értesítenek, akit felvettek.  Sajnos ez az arány napjainkban sem sokat változott, de bízunk abban, hogy a munkáltatók „emberközpontúbbak” lesznek és gondolnak arra, ők is kerülhetnek hasonló helyzetbe. Vagy, hogy a ki nem értesített pályázó lehet akár még a kollégájuk is.

(fotó: pixabay.com)

 

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más