19.4 C
Komló
2024. június 25.
spot_img
KezdőlapHírekKézilabda: elemzés a pálya széléről

Kézilabda: elemzés a pálya széléről

Felemás felkészülés után kőkemény tavasz elé néz a Sport36 Komló felnőtt kézilabdacsapata. Csapatunk az őszi mérkőzéseket követően a 7. helyet foglalja el az NBI idei pontvadászatában. Innen kell nekivágni az előttünk álló bajnoki mérkőzéseknek. Összeszedtünk 5 olyan tényezőt, amely befolyásolhatja számunkra az idei bajnokság végkimenetelét.

 

1. A nyitány

Rögtön az egyik, ha nem a legfontosabb és legparázsibb mérkőzéssel indítjuk a tavaszi szezont, ahol azt a Gyöngyöst fogadjuk a bajnokságban, amellyel szemben az első fordulóban 10 gólos vereséget szenvedtünk. A realitások talaján maradva talán bátran kijelenthető, hogy esély sincs hasonló kimenetelű mérkőzésre, egyik csapat nagyarányú győzelmére sem. Ha ezt az első, pokoli nehéz akadályt győzelemmel tudjuk le, onnantól más szájízzel ugorhatunk neki a hátralévő mérkőzéseknek. A heves megyei csapatnak korábban olyan skalpokat sikerült begyűjteniük a bajnokságban, mint például a Tatabánya, de az is említésre méltó, hogy a Szeged és a Veszprém elleni két találkozót leszámítva otthon veretlen a gárda. Ám, ha az otthoni mérkőzéseket tekintjük, statisztikailag mi állunk jobban. Egy biztos: mivel a két csapat pontazonossággal áll a tabellán, egy győzelemmel nemcsak a szánk íze lenne édesebb, de pozíciót is javítanánk.

 

2. Idegenbeli mérkőzések

Az ősz folyamán hazai környezetben sikerült legnagyobb riválisainkat legyőzni, ezért számíthatunk rá, hogy a Ferencváros, a Dabas, a Cegléd, a Budakalász, valamint az Eger csapatai kiemelt fontossággal tekintenek majd a Komló elleni összecsapásra. A mi feladatunk az, hogy pontot/pontokat sikerüljön elcsenni ezekről a találkozókról. Ha mégis sikerülne győzelemmel elhagyni a csurgói vagy a füredi pályát, persze, az sem lenne nagy probléma, annál inkább egy csodálatos bravúr. Egy biztos: ha a Sport 36 Komló csapata idegenbe utazik, ott van a levegőben, hogy nem is tér haza üres kézzel. Emiatt inkább már aggódjanak az ellenfelek, legyen rajuk a nyomás!

szurkolótábor hazai pályán fotó: Péter Szabó Zoltán

3. Rotáció

Kulcsfontosságú szerepük lehet azoknak a játékosoknak, akiknek ősszel kevesebb feladat jutott. Úgy hiszem, erre mindenképpen pozitívumként kell tekinteni, hiszen, ha a posztokat külön-külön szedjük, mindenhol találhatunk minőségi alternatívát. A felkészülés során láthattunk egy valósággal szárnyaló Manojlovity Sztefánt, aki kiemelkedő teljesítményével hívta fel magára a figyelmet a januári Ligakupa mérkőzések alkalmával. Nagy szükségünk is lesz az ő jó játékára irányító poszton, ezzel kicsit tehermentesítve Filip Sunajko szerepét. Ha egy pillantást vetünk az átlövőinkre, akár imába is kulcsolhatjuk kezeinket Ivan Matic átlagon felüli játékáért, hiszen az ő góljaira is hatalmas szükségünk lesz, amennyiben Srecko Jerkovic nem lesz bevethető. Idegenben gyakoriak tőle a villanások, itthon egy kicsit több önbizalmat és bátor vállalkozásokat várnánk tőle. A felkészülés folyamán – talán Balázs Sasa sérülésének is köszönhetően – láthattuk átlövőben játszani Wéber Tamást, aki egyáltalán nem vallott szégyent ebben a beosztásban. Branislav Obradovic lövőcseleit még mindig jó étvággyal eszik meg a védők, Igor Markovic pedig továbbra is kirobbanthatatlannak tűnik a bal szélről. De ha „neadjisten” bármi gond adódna, van nekünk egy jól bevált Jóskánk és Sumink. A legbiztosabb pontnak nekem a jobb szélső pozíció tűnik, Gebhardt Ádám és Szkokán Szabolcs nem csak egymást és saját magukat múlják felül mérkőzésről mérkőzésre, de remélhetőleg a szövetségi kapitányaink figyelmét is felkeltik lassan, hiszen a válogatottban ez a poszt hatalmas hiánycikk. A másik megingathatlan pontja a csapatnak a kapusok. Ante évek óta bombabiztos pont a Komlónak, egy egészéges Selymi fülig érő mosollyal mindig rázendítteti a közönséget a Coco jambo-ra, Alex képes az „űrkézilabdára”, amit szeretettel bizonygat, Szabó Martin pedig, ha odakerül a kapuba, azzal hálálja meg a bizalmat, hogy nem győzöm támadásról támadásra üvöltözni a nevét a mikrofonba. Beállós poszton a legnagyobb a kínálat talán, ezzel egy egészéges versenyhelyzetet teremtve, amiből leginkább Grünfelder Péter jött ki eddig győztesen. De úgy gondolom, Kovács Márk büntetőkiharcolási mutatója az elsők közt van a bajnokságban, az újdonsült apuka, Marcsek Gábor pedig, aki bár kevesebb szóhoz jutott a bajnokikon, a Ligakupában vezéregyénisége volt a csapatnak.

Ivan Matic (87) fotó: Péter Szabó Zoltán

 

4. Védekezés

Egy ember van, akiről nem került említés a játékosok közül a harmadik pontban, ő pedig természetesen Katzirz Dávid. Az a Katzirz Dávid, akit már lassan nem lehet „csak” besorolni a többiek közé. Az a Katzirz Dávid, aki kicsit több mint két év alatt valóságos élő legendává nőtte ki magát a komlói szurkolók szemében. Az a Katzirz Dávid, aki a 40-hez közel is olyan teljesítményt tud lerakni az asztalra meccsről meccsre, mintha ereje teljében lenne. De hát miért ne lehetne? Tartja a mondás, az a jó védő, ahol élő ember nem megy át. Dávid vezetésével az egész komlói védelem ilyen szinte, amelyre szintén égető szükség lesz a bajnokság során.

 

5. Fizikai állapot

Kiestünk a kupából, a Ligakupából, és ami a legfájóbb mindközül, az EHF kupáról való lemaradás. De ahelyett, hogy ezeket a sorozatokat siratnánk, összpontosíthatunk a bajnokságra, ahol kiemelkedő fontosságú lesz az edzettségi, valamint fizikális állapot. Több idő lesz a pihenésre a mérkőzések között, nincs „tartalékolás”, csak és kizárólag menni előre! De mindezt nem fejvesztve. Erre van ott nekünk egy szenzációs szakmai stábunk, akik ha tudásuk legjavát hozzák, az utolsó bajnoki mérkőzést követően ismét egy nagyszerű helyezéssel leszünk gazdagabbak!

 

Szerző: Mutter Károly

/címlapkép: Péter Szabó Zoltán/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más