A habkarika egy igazi retro édességnek számít. Rózsaszín, fehér, kék és zöld színekben pompázott „fénykorában” , de napjainkban is hasonlóan „mosolyog” ránk a boltok polcairól. Az 1980-as években talán nem is volt olyan család, akik a karácsonyfájukat a konzum szaloncukor mellett ne díszítették volna fel legalább egy doboz habkarikával.
Az íze először elviselhetőnek tűnt, de a sokadik után már úgy érezhettük mintha tömény cukrot fogyasztanánk kevés hungarocellel párosítva. Szóval nem a legfinomabb édesség, de mégis sokan szeretik. De miből és hogyan készül?
Hozzávalók:
- 4 db tojásfehérje
- 50 dkg porcukor
- 0,5 citromból nyert citromlé
- 8 g étkezési keményítő
- 6 csepp ételfesték (tetszés szerint)
- 1 csipet só
Elkészítése:
Egy edénybe feltesszük forralni a vizet, egy másik edényben a fehérjét, a porcukrot, a citromlevet és a keményítőt összekeverjük. Ha felforrt a víz, a másik edényt rátesszük, és kevergetjük. (60 fokra kell melegíteni.) Ezután átöntjük a habverőbe, és 10-15 perc alatt kemény habbá verjük, az ételfestéket is eközben adjuk hozzá. Ha megvan a habunk a habzsákba tesszük, és egy sütőpapírral kibélelt tepsire kinyomjuk. (tetszés szerinti formára)
Ezt követően a 80-100 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és 1,5-2 óra alatt készre szárítjuk.
Tippek:
A formától eltérhetünk, és a tetejét díszíthetjük pl.: dióval, mandulával.
(fotó: cookta.hu)