-2.3 C
Komló
2023. december 05.
KezdőlapCsaládSzerencsehozó ételek és a piros bugyi és a tűzoltó csókja .... Babonák,...

Szerencsehozó ételek és a piros bugyi és a tűzoltó csókja …. Babonák, amelyeket ki lehet próbálni

Szilveszteri és az újévi babonák nagy hatással vannak az emberekre, igaz ezt nem mindenki vallja be. Vannak akik szigorúan betartják és vannak, akik lazábban, szabályok nélkül próbálják jól érezni magukat az év utolsó és az újév első napján.  Előtérbe kerülnek a szerencsehozó ételek és a babonák. A legtöbb családban lencse és malacsült kerül az asztalra bízva abban, hogy a következő esztendő sikeres és boldog lesz.

Disznóhúst azért kell ennünk, mert a disznó előretúrja a szerencsét. A ropogósra sütött malac boldog, minden szempontból ígéretes esztendőt jelent. A megszokott sertéshúsból készült ételek, mint például a rántott hús, szóba sem jöhetnek, szerencsét csak a fül, a farok, a köröm és a csülök hozhat. Az egyébként értéktelennek tartott, olcsó húsféléknek a szakácsok ilyenkor nagy figyelmet szentelnek. Franciaországban a puhára párolt sertésfület felgöngyölítve, hagymás csicseriborsóval tálalják. Németországban bőrös sertéssültet kínálnak balzsamecetes lencsével. Olaszországban tradicionális szilveszteri étel a Zampone con lenticchia, a csülök lencsével.

A másik szerencsehozó a már említett lencse, amit január elsején, első étkezésként kell enni. A babona szerint, aki lencsét eszik annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája. Így legyen!

Az említett két klasszikus étel mellett a káposzta is bekerült a szerencsehozó ételek közé. Az amerikaiak szerint erősen emlékeztet a dollárra. Ennek okán nem csak a káposzta, hanem bármilyen zöld levél (spenót,kelkáposzta) is jelképpé válhat a szilveszteri asztalon, hiszen aki sokat fogyaszt belőle, az anyagi gyarapodást remélhet az elkövetkező évben.

Vannak azonban olyan ételek, amelyeket a babona szerint nem javasolt fogyasztani. Ilyenek például a szárnyasok, amelyek elrepülhetnek a szerencsével, a vadak elfutnak vele, a rákok visszafelé haladnak, így szintén nem szerencsés belőlük enni.

Az ételek után evezzünk egy kicsit más vizekre és nézzük meg milyen babonákkal találkozunk még az év utolsó napján. Évek óta elterjedt az interneten a „piros bugyis” szokás, ami viszonylag újnak számít, ezért pl.: a Magyar néprajzi lexikonban nem találunk róla információt, de itt a világhálón igen. Állítólag egy olaszországi szokásról van szó, amely „előírja”, hogy az év utolsó napján kötelező a piros fehérnemű viselete, mert viselője sikeres és szerencsés lesz az újévben. Valóban szerencsét hoz? Ezt nem tudjuk viszont hinni lehet benne, mert ugye a gondolatnak elképesztő ereje van. „Szakértők” úgy vélik a  piros színnek erős szexuális kisugárzása van, legfőképpen a férfiakra van nagy hatással. Szóval hölgyeim elő a piros bugyikkal és ha még közben egy tűzoltóval is találkozunk ….  Hogy miért? A XIX-XX. századi Franciaországból induló hiedelem szerint szerencsét hoz az újévben, ha valaki szilveszter éjszakáján megcsókol egy tűzoltót. Ez a hiedelem a színésznők körében terjedt el, úgy gondolták  szerencséjük lesz, például jó szerepeket kapnak a következő évben. A babona a két világháború közti Pesten is széles körben hódított. Arról nincs információnk, hogy a színésznők sikeresek voltak e az új évben és kaptak e jobbnál, jobb szerepeket.

Természetesen nem mindig kell hinni a babonákban, de bátran ki lehet próbálni őket.

(forrás: mindmegette.hu, thesecret.hu)

(kép: femcafe.hu)

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más