Ha azt halljuk, hogy parasztvacsora, akkor egy tartalmas, nehéz ételre gondolunk, amely valóban „sok” lehet vacsorára, de ha módjával fogyasztunk belőle nem lehet gond. Nyáron könnyű dolgunk van, hiszen ha kimegyünk a szabadba nyársalni, hamar ízletes ételt tudunk készíteni, de télen sem kell lemondanunk róla.
Többféle hozzávalót használhatunk, de az biztos, hogy nyáron előnyt élveznek a friss zöldségek, amit télen pl.: savanyúsággal pótoljunk, mert annak van íze, a boltok polcain lévő paprikának vagy paradicsomnak most nincs, a vitamin tartalmát meg jobb ha nem is említjük.
Elkészítése időigényes, szóval akkor kezdjünk neki a főzésnek, amikor még nem vagyunk éhesek.
Nézzük a hozzávalókat (kb.: 4 személyre)
- 1,5 kg burgonya
- 3 fej hagyma
- 1 pár kolbász
- olaj
- só
- 25 dkg sajt
- 8 db főtt tojás
körözött:
- 1 kg túró
- 500 g tejföl (20 %)
- só, paprika, chili
- 1 csokor friss petrezselyem
Elkészítése:
A burgonyát sós vízben megfőzzük, (nem főzzük szét!) megpucoljuk és kockákra vagy karikákra vágjuk. Felkarikázzuk a hagymát és serpenyőben kevés olajon megpároljuk majd hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, amelyet ropogósra megsütünk. Közben elkészítjük a körözöttet és ha van friss zöldségünk összedobunk egy salátát is (de ezt lehet előtte pár órával, hogy az ízek jól összeérjenek a tálalásra).
A ropogósra sült kolbászt a hagymával és a kolbász zsírjával összekeverjük a burgonyával, hőálló edénybe tesszük, tetejére sajtot szórunk és a 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, amíg a sajt megbarnul rajta (kb.: 20-25 perc).
Az elkészült ételt a körözöttel, főtt tojással, és ha van friss zöldséggel (ha nincs savanyúsággal) tálaljuk.
Tippek:
Aki nem szereti a füstölt ízeket, ők készítsék el a főt burgonyát körözöttel töltve és a tetejére szórjanak reszelt sajtot, díszítsék friss zöldséggel.
Körözött helyett ehetünk hozzá tejfölös vagy majonézes öntetet is.
Jó étvágyat!
(fotó: mindmegette.hu)