Végre beköszöntött a tavasz és ezzel együtt lassan megérkeznek a piacra a friss magyar zöldségek, gyümölcsök. Elengedhetetlen vitaminforrások, ezért is kell sűrűn fogyasztani belőlük különböző ételek formájában például köretként.
A spenótot bizonyára sokan ismerik, első találkozásunk talán iskolás korukban volt vele, főzelék formájában. Nem volt közkedvelt étel, és akkor nem is gondoltuk, hogy ebből a finom zöldségből számos ételt lehet készíteni. Köretnek is kiváló, és ha burgonyával valamint tojással párosítjuk még laktató is lesz.
Rakott burgonyás spenót
Hozzávalók:
- 80 dkg spenót
- 1 kg burgonya
- 15 dkg reszelt sajt
- 4 db tojás
- 4 dl tejszín
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 csipet chili
Elkészítése:
A felaprítom a hagymát, majd hozzáadom az apróra vágott spenótot és megpárolom. Közben a tojásokat és a burgonyát is megfőzöm.
A spenóthoz hozzáadom és a tejszín ¾ részét, majd megfűszerezem. Amikor a tojások és a burgonya megfőtt karikákra felvágom, és egy kivajazott hőálló edénybe teszem rétegesen. Meglocsolom a maradék tejszínnel, megszórom reszelt sajttal és 180 fokon előmelegített sütőben készre sütöm.
Tippek:
A körethez a sült hús és a rántott hús is tökéletesen passzol, de aki húsmentes napot szeretne beiktatni, akár rántott zöldségekkel is fogyaszthatja.
Jó étvágyat!
(fotó :pixabay.com)