15.7 C
Komló
2023. október 02.
KezdőlapHírekKomlói házak, amelyekben a bányászat atyjai laktak

Komlói házak, amelyekben a bányászat atyjai laktak

Komló – Városunkban kevés igazán régi épület maradt fent az évek során, köszönhetően a folyamatos bontásoknak és újraépítéseknek. Két, annak idején fontos szerepet betöltő ház viszont még a mai napig látható.

Komló látképe a város történelme során többször átalakult. A bánya fejlődésével előbb a mai belváros területén álló egykori falusi házak tűntek el, sok évvel később pedig, a bányászat hanyatlása után, szinte az összes szénkitermeléssel kapcsolatos építményünket tették a földdel egyenlővé.

Szerencsére a közelmúltban megjelent Jäger László „A komlói kőszénbányászat története 1812-2000” című hiánypótló műve, amelyből rengeteg érdekességet lehet megtudni városunk múltjáról. Cikkünk megírásához is innen szereztük az információkat.

Hiába nem áll már egy aknatorony sem, és hiába válik az újabb generációknak egyre megfoghatatlanabbá Komló bányász múltja, a város születését egykori iparának köszönheti, melynek egyre fogyó mementóiba még most is lépten-nyomon belefuthatunk, ha nyitott szemmel járunk.

Engel kastély Mecsekjánosiban

A Jánosi pusztán magányosan málladozó és amúgy bárkinek 75 millió forintért megvásárolható egykori Engel kastélyt talán senkinek sem kell bemutatnunk. A szebb napokat látott épület egy időben csecsemőotthonként is üzemelt, azóta viszont üresen áll. Azt viszont már kevesebben tudhatják, hogy az Engel családnak volt egy kisebb kastélya is Mecsekjánosiban, amit a mai napig laknak. Íme:

Az épület ma is látható a Fő u. 12-es szám alatt a Jánosi-pusztai elágazásnál. Fotó: S. Bence

Engel Adolf nagytőkés-vállalkozó, a későbbi kőszénbányászat finanszírozója, 1880-ban megvásárolta a jánosi uradalmat, ahol egy kisebb kétszintes kastélyt építtetett. Az épület elsősorban a jánosi uradalmat irányító Engel József, később pedig a komlói bányát felügyelő Engel Gyula ideiglenes lakhelye volt. A korábban említett nagyobb kastélyt és a Mecsekjánosiból oda vezető utat csak később, 1900-ban építették.

Jex Simon főmérnök lakása, Komló első bányahivatala Gesztenyés felé

Gesztenyés felé haladva az út bal oldalán, még Anna akna előtt, egy régi családi ház bújik meg a sövény mögött. Első ránézésre nem is tűnne fel semmi különös, ha viszont jobban szétnézünk, a környéken észrevehetünk két táblát is Jex Simon nevével.

Komló bányahivatala, a főmérnök egykori lakása az Ady Endre utca 1. szám alatt. Fotó: S. Bence

Ki volt Jex Simon?

Jex Simon bányamérnök 1893-ban települt haza Magyarországra Boszniából, Engel Gyula meghívására. A komlói bányászat első főmérnökeként jelentős szerepe volt a város fejlődésében.

Egykori lakhelyén egy emléktáblát is állított a Tisztelet Komlónak Egyesület 2016-ban. Fotó: S. Bence

/via: Jäger László „A komlói kőszénbányászat története 1812-2000”/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más