15.7 C
Komló
2024. április 15.
spot_img
KezdőlapCsaládSzoptatás Világnapja: augusztus 1.

Szoptatás Világnapja: augusztus 1.

A csecsemőnek az anyatejes táplálás a legjobb táplálék, mert számára könnyen emészthető tápanyagokban és vitaminokban gazdag, de ehhez természetesen nagyban hozzájárul, hogy a kismama egészségesen táplálkozik, odafigyel arra mit eszik.

Az UNICEF és a WHO 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét a Szoptatás Világnapjának, melyről ma már több mint 120 országban megemlékeznek. A világnappal veszi kezdetét a szoptatás világhete, és ezeken a napokon az anyatejes táplálás fontosságára hívják fel a figyelmet.

A szoptatás pozitív hatásairól számos tanulmány látott napvilágot, amelyben arra ösztönzik az édesanyákat, hogy minél tovább adjanak anyatejet a gyermeküknek. A legfrissebb felmérések szerint a szülés előtt álló nők tudatosan készülnek a szoptatásra, hiszen ez egy meghatározó időszak a baba és a mama életében egyaránt. Az anyatej alkalmas betegségek megelőzésére is, valamint az anya-gyermek kapcsolatnak nincs jobb elmélyítési módja, mint a szoptatás, amikor kettesben és igazán testközelben lehet az édesanya és a kisgyermek. Világszerte számos egészségügyi szervezet javasolja, hogy a gyermeket legalább hat hónapos koráig anyatejjel tápláljuk. Hazánkban szülés után a kismamák 90%-a kezdi el szoptatni a gyermekét, ez igen magas szám az európai 60%-al szemben. Ez a lelkesedés a hetek, hónapok alatt gyengül, mert a statisztikák szerint az anyukák 36%-a táplálja a babáját 6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel, aminek több oka is lehet pl.: elapad a tej, a kismama egészségi állapota nem engedi a szoptatást stb.

A Szoptatás Világnapjának küldetése, hogy felhívja a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára, hiszen az a felnőttkori egészségben is nagy szerepet játszik. „Az anyatejjel etetett kisbabák felnőttként ritkábban szenvednek bélfertőzésben, tüdőgyulladásban és légúti megbetegedésekben, illetve esetükben kevésbé gyakori az elhízás és a cukorbetegség” – emelte ki a szakorvos, aki szerint a szoptatás kölcsönösen szolgálja az anya és a baba érdekeit egyaránt. A legújabb tudományos kutatások ugyanis rámutattak, a szoptató édesanyák esetében később, ritkábban alakul ki a mell és petefészek daganatos megbetegedése valamint fokozza a méhösszehúzódásokat, így segítve a méh eredeti állapotának mielőbbi elérését.

Különböző okoknál fogva sajnos előfordul, hogy az anyuka saját maga, szoptatással nem tudja a szükséges anyatej mennyiséget biztosítani a kisbabája számára. Annak érdekében, hogy minden csecsemő hozzájuthasson a számára leginkább megfelelő természetes táplálékhoz, az egészségbiztosítás meghatározott feltételek mellett, a szülészeti ellátás keretében támogatást nyújt az anyatej árához.

A kisbabák speciális táplálkozási igényei kielégítésére, az anyatej ellátáson túl, lehetőség van egészségbiztosítási támogatással tápszert is vásárolni.

Erről bővebben az alábbi linken olvashatunk.

(forrás: babaszoba.hu, oep.hu)

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más