19.4 C
Komló
2024. június 25.
spot_img
KezdőlapCsaládTíz tudnivaló hőség esetén

Tíz tudnivaló hőség esetén

Kánikula – A rendkívüli hőség miatt vasárnap déltől országosan életbe léptették a vörös kódot. Néhány tanács és tudnivaló a forró nyári napokra.

A protokoll szerint a vörös kódot szélsőséges időjárás esetén rendelik el, ezúttal a rendkívüli hőség (27 °C fölötti nappali középközéphőmérséklet)  miatt léptette életbe az EMMI. Ilyenkor a katasztrófavédelemnek részletes tájékoztatást kell adnia a klimatizált helyiségekről, illetve közölni kell, hol van ingyenes vízosztási hely és párakapu.

Mi mindent lehet és érdemes még tudni ezen kívül?

  1. Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron, vidéken a miskolci, a békéscsabai, a szegedi a kecskeméti, a győri, a pécsi, a nagykanizsai, a fonyódi, a siófoki, a veszprémi, tapolcai, celldömölki, zalaegerszegi, debreceni és nyíregyházi állomáson vizet oszt a vonatokra várakozóknak MÁV. Az ásványvizet a vasúttársaság az elkövetkező napokban – amíg az időjárás ezt szükségessé teszi – 10 és 17 óra között osztja.
  2. A munkaadóknak védőitalt és pihenőidőt kell biztosítaniuk a dolgozóknak, különösen a szabadban végzett fizikai munkát végzőknek. További részletek ITT.
  3. Száraz, forró időjárás esetén a Katasztrófavédelem tűzgyújtási tilalmat rendelhet el – ez egyelőre Baranya megyében még nem történt meg.
  4. A vörös kód visszavonásáig a szociális intézményeknek (kapacitástól függetlenül) szállást kell adniuk az arra rászorulóknak. Ha nincs a környéken hajléktalanszálló, egyéb szociális intézményben kell elhelyezni azokat, akik ezt kérik.
  5. A parki, köztéri szökőkutakban még a legnagyobb hőségben is tilos fürdeni a fertőzésveszély miatt.
  6. Gyermeket, állatot a parkoló (bezárt) autóban hagyni életveszélyes! A tűző napon álló járműben percek alatt elviselhetetlen forróság lesz, és akár a bent hagyottak halálát is okozhatja.
  7. A melegben célszerű sok folyadékot fogyasztani (főképp vizet), az alkoholt viszont kerülni kell, akárcsak a nehéz élteleket.
  8. Kalap, sapka, napszemüveg és lenge (pamut vagy len) ruha viselete, valamint napvédő krém használata javasolt.
  9. A lakásban napközben legyenek leengedve a redőnyök vagy behúzva a sötétítő függönyök – így nem melegszik fel annyira az ingatlan. Szellőztetni a hajnali és az esti órákban célszerű.
  10. Az elektromos berendezések hőt termelnek működés közben, érdemes minimalizálni ezek használatát, illetve áramtalanítani, amikor használaton kívül vannak.

 

Fotó: a szerző felvétele

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más