Család

Sütés nélküli, finom … Ilyen a tiramisu

Ha sütés nélküli süteményről van szó, az mindig jól hangzik, és a tiramisu pont ilyen. Sokféleképpen lehet elkészíteni, de egy igazi tiramisu mascarponéval készül, hiszen ez az egyik fő alapanyaga.

Természetesen, aki nem szereti a mascarponét, megpróbálhatja helyettesíteni „ezzel-azzal” pl.: vajkrémmel, porral,  de szerintem az nem igazi tiramisu, az már más pl: babapiskótás krémsütemény vagy hasonló. Az almás pite egyik fő alapanyagát sem cseréljük ki pl: körtére, és nevezzük almás pitének.

Amikor először olvasunk egy receptet, nagy bátorság változtatni rajta, főleg, ha nem is ismerjük a végeredményt. A tiramisu recepttel én is így voltam, majd a tojás helyett habtejszínt használtam, mivel a nyers tojást nem mindenki szereti. A süteményben ugyan nem érződik, de sok embernek már a tudat is elég, hogy nyers tojás van a tányéron.

Az egyik legegyszerűbb desszertről van szó, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem „pénztárcakímélő”.

Általában a gyerekek szívesen segítenek a konyhában, és ez egy olyan remek süti, amelynek a készítésébe bátran bevonhatjuk őket.

Hozzávalók:

Kell egy (vagy kettő) jénai tál (lehetőleg szögletes), ebbe tesszük a süteményt. (Egy mascarponéhoz, ami 250 g, 200 ml habtejszínt használok.)

600 g babapiskóta

750 g mascarpone

300 g szőlőcukor

1 csomag vaníliás cukor

1 teáskanál vanília aroma

600 ml habtejszín (ha tojással készül, akkor 4 db tojás)

1 adag kávé

kakaópor (nem cukrozott) a tetejére díszítésnek

(Az eredeti receptnél amaretto likőrt is használnak, amit a kávéhoz adnak hozzá, és abba mártogatják a babapiskótákat, de ez a recept  egy „gyerekbarát” változat én nem használtam.)

Elkészítési idő: 30 perc

Mascarponét összekeverem a cukorral és a vaníliás cukorral, majd a tejszínt és a vanília aromát is hozzáadagolom. (Ha tojással készül, akkor a tojássárgákat keverem össze a cukorral és az aromával, majd a keményre felvert tojásfehérjét hozzáadagolom.) A krém el is készült.

A kávét egy tálba öntöm, és a babapiskótákat egyenként belemártom (de csak egy pillanatra, mert ha sokáig „áztatom” a kávéban, akkor elázik) és a tálba kezdem „pakolni”. Egy sor babapiskóta utána rákenem a krémet, majd ismét egy sor babapiskótát és a tetejére krémet. (2 sor babapiskóta és 2 sor krém  lesz, de lehet több sorban is) Beteszem a hűtőbe 5-6 órára. Tálalás előtt kakaóporral díszítem.

Nyáron lehet a krémbe tenni epret, málnát. Bár az már nem a klasszikus tiramisu, de úgy is finom.

Jó étvágyat!

(fotó: mindmegette.hu)

 

Szólj hozzá!