Ha sütés nélküli süteményről van szó, az mindig jól hangzik, és a tiramisu pont ilyen. Sokféleképpen lehet elkészíteni, de egy igazi tiramisu mascarponéval készül, hiszen ez az egyik fő alapanyaga.
Természetesen, aki nem szereti a mascarponét, megpróbálhatja helyettesíteni „ezzel-azzal” pl.: vajkrémmel, porral, de szerintem az nem igazi tiramisu, az már más pl: babapiskótás krémsütemény vagy hasonló. Az almás pite egyik fő alapanyagát sem cseréljük ki pl: körtére, és nevezzük almás pitének.
Amikor először olvasunk egy receptet, nagy bátorság változtatni rajta, főleg, ha nem is ismerjük a végeredményt. A tiramisu recepttel én is így voltam, majd a tojás helyett habtejszínt használtam, mivel a nyers tojást nem mindenki szereti. A süteményben ugyan nem érződik, de sok embernek már a tudat is elég, hogy nyers tojás van a tányéron.
Az egyik legegyszerűbb desszertről van szó, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem „pénztárcakímélő”.
Általában a gyerekek szívesen segítenek a konyhában, és ez egy olyan remek süti, amelynek a készítésébe bátran bevonhatjuk őket.
Hozzávalók:
Kell egy (vagy kettő) jénai tál (lehetőleg szögletes), ebbe tesszük a süteményt. (Egy mascarponéhoz, ami 250 g, 200 ml habtejszínt használok.)
600 g babapiskóta
750 g mascarpone
300 g szőlőcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál vanília aroma
600 ml habtejszín (ha tojással készül, akkor 4 db tojás)
1 adag kávé
kakaópor (nem cukrozott) a tetejére díszítésnek
(Az eredeti receptnél amaretto likőrt is használnak, amit a kávéhoz adnak hozzá, és abba mártogatják a babapiskótákat, de ez a recept egy „gyerekbarát” változat én nem használtam.)
Elkészítési idő: 30 perc
Mascarponét összekeverem a cukorral és a vaníliás cukorral, majd a tejszínt és a vanília aromát is hozzáadagolom. (Ha tojással készül, akkor a tojássárgákat keverem össze a cukorral és az aromával, majd a keményre felvert tojásfehérjét hozzáadagolom.) A krém el is készült.
A kávét egy tálba öntöm, és a babapiskótákat egyenként belemártom (de csak egy pillanatra, mert ha sokáig „áztatom” a kávéban, akkor elázik) és a tálba kezdem „pakolni”. Egy sor babapiskóta utána rákenem a krémet, majd ismét egy sor babapiskótát és a tetejére krémet. (2 sor babapiskóta és 2 sor krém lesz, de lehet több sorban is) Beteszem a hűtőbe 5-6 órára. Tálalás előtt kakaóporral díszítem.
Nyáron lehet a krémbe tenni epret, málnát. Bár az már nem a klasszikus tiramisu, de úgy is finom.
Jó étvágyat!
(fotó: mindmegette.hu)