2.7 C
Komló
2024. április 25.
spot_img
KezdőlapCsaládMinden gyereknek vannak jogai!

Minden gyereknek vannak jogai!

Minden gyereknek joga van az egyenlő esélyhez, de ma Magyarországon és a világban nagyon sok gyermek esik áldozatul a gyermekkereskedelemnek, a prostitúciónak, pornográfiának, a családon belüli erőszaknak.

Minden embernek, így minden gyereknek vannak jogai, pl.: a szeretethez és gondoskodáshoz, a megfelelő és egészséges táplálkozáshoz, a tanuláshoz és iskolai képzéshez, a játékhoz, az egészségügyi ellátáshoz, a véleménye kifejtéséhez, vallásának megválasztásához. A felnőttek feladata, hogy megóvják, védelmezzék, helyes irányba tereljék a gyermekeket, de ez sok esetben nem történik meg.

Hátrányban vannak azok a gyerekek, akik nem családban vagy csonka családban nőnek fel, és ebből adódóan magatartás problémákkal (is) küzdenek.

1959. november 20-án fogadta el az ENSZ Közgyűlése a Gyermekek Jogairól szóló Nyilatkozatot, ezért a gyermekek jogainak világnapját a mai napon azaz november 20-án tartják világszerte, Magyarországon is.
A Nyilatkozat nem volt kötelező erejű, így ugyanezen a napon, harminc évvel később, 1989. november 20-án az ENSZ Közgyűlése elfogadta a Gyermek Jogairól szóló Egyezményt, és 1990. január 26-án megnyitotta aláírásra.

Magyarország 1991-ben ratifikálta az Egyezményt, amely így kötelező erejűvé vált hazánkban.

A kutatások szerint három magyar gyermekből kettő nem tudja, hogy milyen jogai vannak, és a gyerekek 80 százaléka nem kért még segítséget senkitől jogainak megsértése miatt. Ennek nem az az oka, hogy nem történnek jogsértések gyermekekkel szemben, hanem az, hogy nem tudják, kihez fordulhatnak, hogyan kérhetnek támogatást.

Sok esetben fel kell(ene) ismerni, hogy a gyermek érdekében össze kell fogni törvényes keretek között, de ennek az összefogásnak határokon, és földrészeken is át kell nyúlnia, hogy a világon élő összes gyermeket szárnya alá vehesse.

„A gyermekeink akkor tanulják meg a szeretetet, amikor alanyi jogon érzik, hogy szeretve vannak, és nem csak a különleges teljesítményeikért, hanem pusztán önmagukért is szerethetők.” (Simon András)

(forrás: emberijogok.kormany.hu, jogiforum.hu)

(fotó: pixabay.hu)

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más