0.7 C
Komló
2023. február 04.
KezdőlapCsaládKalandvágyó gólyák, veszélyes cinkegolyó?

Kalandvágyó gólyák, veszélyes cinkegolyó?

Megint elterjedt néhány kép és írás a közösségi hálón, amelyekkel több minden nem stimmel. Lássuk az állításokat és a valóságtartalmukat.

 

Állítás: a gólyák “kalandvágyból”, kísérletezési kedvből maradnak itthon télen, csak próbálgatják a határaikat. 

Hamis. Valójában csak a legyengült, beteg, sérült példányok nem kelnek útra, és próbálnak itthon a hidegben, fagyban túlélni. Őket etethetjük ujjnyi hallal, nyers csirkenyesedékkel, belsőséggel. Fagyok idején biztosítsunk nekik iható vizet is.

Állítás: nem szabad etetni télen a vízimadarakat.

Hamis. Valójában éppen ezzel teszünk rosszat, ha már egész nyáron etettük őket. Valóban az lenne a helyes, ha soha nem etetnénk őket, főleg nem kenyérrel, de ha már nyáron elkövettük ezt a hibát, ne pont télen hagyjuk abba.  Az éhesen ott várakozó madaraknak ugyanis élet-halál kérdése az etetés ilyenkor. Amit lehet nekik adni: zsákos, komplex kacsatáp, roppantott kukorica, derce.

Állítás: a cinkegolyók a madarak halálát okozhatják, mert kicsipkedik a műanyag hálót, vagy beakad a lábuk.

Hamis. A kép, ami az interneten terjed, vélhetően megrendezett/beállított. Évente számtalan cinkegolyó fogy, és még soha senki nem jelzett ilyen problémát. Ha a madarak csőre elég erős lenne ahhoz, hogy kicsípjék a hálót, saját magukat is ki tudnák szabadítani. Ha pedig valahogy fenn is akadnának, vagy az etető ember segítene rajtuk, vagy egy ragadozó madár. Ellenben, ha nem jutnak elég élelemhez, valóban elpusztulhatnak a télen.

Forrás: Fióka és Madármentés

Fotók: pixabay.com CCO, MME

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más