Család

Máglyarakás: egy bőséges, édes desszert

Egy igazi klasszikus édesség a máglyarakás, amelyet pl.: a szombati ebédnél egy tartalmas leves után bátran ehetünk, biztos nem maradunk éhesek. Összetevőit olvasva igazi ízkavalkádban lesz részünk, hiszen az alma édes íze találkozik a fahéjjal, dióval vagy a vaníliával.

A sok összetevő láttán kicsit megrémülhetünk, hogy biztos egy bonyolult dologról van szó, pedig (állítólag) nem az.  Szerintem sok családban vannak olyan ételek, amelyet egy valaki elkészít és az annyira jól sikerül, hogy ezt a nemes feladatot ezután csak ő végezheti, pl.: nagymama krémese, töltött káposztája, apa bográcsos pörköltje. Nálunk a máglyarakás az egyik olyan étel, amelyet én még nem készítettem, viszont a férjem már sokszor. Tudom, hogy egy közkedvelt étel, ezért megkértem, mondja el nekem pontosan, hogyan is áll össze ez a finom sütemény.

Nézzük a hozzávalókat:

  • 10 db kifli
  • 8 db tojás
  • 1 vanília rúd
  • 15 dkg gyümölcscukor
  • 1 l tej
  • 20 dkg darált dió
  • 1 csomag fahéj
  • 8 evőkanál lekvár (+ 2 ek. a tojásfehérjébe)
  • 6-7 közepes alma
  • 5 dkg vaj (tepsi kikenéséhez)
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa (szintén a tepsibe)

Elkészítése:

A kifliket felkarikázzuk, majd egy edénybe tesszük. Tojásokat szétválasztjuk és a tojássárgákat a vaníliával, 4 evőkanál gyümölcscukorral, és a tejjel felverjük gépi habverővel, ráöntjük a felkarikázott kiflire és összekeverjük. Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, kivesszük a magokat és vékony szeletekre vágjuk. A “szottyos” kifliket, amelyeket már jól átjárt a tejes-vaníliás lé, átkanalazzuk a kivajazott tepsibe, amelybe előtte a zsemlemorzsát is beleszórjuk. Rákenjük a lekvárt, majd következik az alma, megszórjuk a cukrozott darált dióval, a fahéjjal és ezek után az előmelegített sütőben 180 fokon kb.: 20 percig sütjük. Fontos, hogy a dió és a fahéj ne égjen oda, mert akkor keserű lesz!

Amíg sül a “remekmű”, addig a tojásfehérjét egy csipet sóval, egy evőkanál gyümölcscukorral kemény habbá verünk, belekeverjük a lekvárt. Amikor megsült a süteményünk, rákanalazzuk a tojásfehérjét és néhány percig, amíg a hab teteje aranybarna lesz tovább sütjük.

Tippek:

Alma helyett pl: használhatunk körtét vagy tavaszi, nyári szezonban akár epret is, ilyenkor a fűszerek pl: fahéj arányán módosítani szükséges. Tehetünk rá öntetet is pl: vaníliát vagy csokoládét (ét).

Jó étvágyat!

fotó: mindmegette.hu

Szólj hozzá!