Lassan a karácsonyi készülődés finisébe érünk, amely azt is jelenti, hogy készülnek az ünnepi aprósütemények. Természetesen ilyenkor sokszor tripla adagot sütünk, mert a család „szemezget” a tányérról, és amire az ünnepi asztalra kerülne, lehet megfogyatkozik.
A mézeskalács egy igazi klasszikus karácsonyi sütemény. Nagyszerűen mutat az ünnepi asztalon, nassolhatunk belőle a délutáni kávé/tea mellé, valamint ajándéknak is kiváló. A tésztát változatos formákra tudjuk szaggatni, díszítése a fantáziánkra van bízva.
Az évek alatt számos recepttel találkoztunk, íme az egyik:
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 30 dkg vaj
- 30 dkg szőlőcukor
- 25 dkg méz
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék vagy 1 tk: gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, 2 tk. fahéj
- 2 tk szódabikarbóna
- 4 db tojás (1 db a mézeskalácsok kenéséhez, mielőtt sütőbe tesszük))
- ízlés szerint citrom vagy narancshéj
Díszítéshez:
- 1 tojás
- 20 dkg porcukor
- 1 tk citromlé
A fűszereket összekeverjük, majd egy lábosba beleöntjük a mézet, hozzáadjuk a fűszereket és melegítjük, amíg a méz felforr. A fűszeres mézes keverékhez hozzáadjuk a vajat, amit hagyunk teljesen elolvadni. Ez alatt a lisztet összekeverjük a szódabikarbónával valamint a tojásokat és a cukrot habosra (robotgéppel) elkeverjük. Összeöntjük a mézes keverékkel a lisztet és a tojásos masszát, fóliába tekerjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve a masszát 2-3 részre osztjuk, majd kb.: 4 mm vastagságúra nyújtjuk és különböző formákat készítünk belőle.
A formákat tojással megkenjük 180 fokra előmelegített sütőben kb. 6-8 percig sütjük. (Vigyázni kell gyorsan sülnek!)
Mikor megsültek, hagyjuk kihűlni, majd tetszőleges mintákkal díszítjük, amely ugyan aprólékos munka, de a gyerekek imádják, szóval bátran szóljuk nekik, biztos örömmel segítenek.
Tojásfehérje hab elkészítése:
A tojásfehérjét a cukorral kb: 4-5 percig kézi robotgéppel, magas fokozatos keverjük, majd hozzáadjuk a citromlevet. Habzsákba kanalazzuk,majd kezdetét veheti a mézeskalácsok díszítése.
Tippek:
Aki kedvet érezz hozzá, készíthet mézeskalács házikókat és díszítheti színes cukorkákkal.
(nyitókép: pixabay.com, cikkben használt fotó: B-Ny. R.)