Család

Jön a forró krémlevesek ideje

A hideg idő beköszöntével nem csak a meleg italokra vágyunk, hanem a meleg levesekre is.  Biztos sokan egyetértenek abban, hogy egy tányér finom krémleves testet, lelket egyaránt felmelegíti, és persze tegyük hozzá, hogy egészséges is. Nagyszerű étel ebédre, de uzsonnára vagy vacsorára is kiváló.  Hoztam két receptet, amelyeknél a siker garantált.

Brokkolikrémleves

Hozzávalók:

kb. 1 kg friss brokkoli
2 gerezd fokhagyma
kb. 5 dkg vaj
2-3 szem közepes burgonya
só, bors
2 dl főzőtejszín (20%)

Tetejére pl:
Pirított kenyér kocka vagy mandula

A vajon, fedő alatt, csipet sóval üvegesre pároljuk a fokhagymát, majd hozzáadjuk a brokkolirózsákat (kis méretűre szedjük) és a felkockázott burgonyát, ezután felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és fedő alatt megpároljuk, amíg a brokkoli megpuhul. Nem főzzük szét! Botmixerrel pürésítjük egészen addig, amíg sima állagot elérni. Ezután hozzáöntjük a tejszínt és összeforraljuk. Vigyázzunk nehogy a tejszín kicsapódjon!

Tippek:

A krémlevesünk mellé ehettünk „petrezselymes pirítóst” is. (1 csokor petrezselymet felaprítunk 1 gerezd fokhagymával és egy néhány csepp olíva olajjal elkeverjük, majd a vékonyra szeletelt kenyerekre rákenjük és néhány percre a sütőbe tesszük.)

Kelbimbó krémleves

Hozzávalók

  • 40 dkg kelbimbó
  • fél l víz
  • 2 dl főzőtejszín (20%)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek majoránna
  • só, bors
  • olívaolaj

Elkészítés

A kelbimbókat tisztítsuk meg és vágjuk ketté. Egy kis olívaolajon pároljuk meg őket, majd ha megpuhultak, öntsük rá a vizet, adjuk hozzá a majoránnát és a felaprított fokhagymát. Ha összefőtt, turmixoljuk össze, öntsük rá a tejszínt, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Összeforraljuk, és pirított kenyérkockákkal tálalhatjuk is.

Tippek:

A kenyérkocka mellé piríthatunk egy kis szalonnát is.

Jó étvágyat!

(fotó: pixabay.com)

Szólj hozzá!

Hirdetés