Az időjárás nem éppen a húsvétra emlékeztet, de a ettől függetlenül tudjuk, hogy néhány nap múlva itt lesz. Minden ünnepnek megvannak a tradicionális ételei, és ez alól a húsvét sem kivétel. Igaz, az étkezési szokások tekintetében Európában különbözőek vannak jelen.
A hús, tojás és az édesség szinte mindenhol a menük alapja, de ahány ország, annyi féle szokás. Magyarországon elsősorban a füstölt sonka terjedt el, de a hiedelmekkel ellentétben a negyven napos böjt után nem sonkát fogyasztottak, hanem bárányt, és ez a szokás még mindig így van Görögországban. A szalámit és a kolbászféléket Olaszországban a húsvéti ételek közé sorolják, valamint van egy jellegzetes szalámi féléjük a Capocollo, amelyet a hagyományos sajttortájukhoz kínálnak.
Valamennyi országban a húsfélék hagyományos kísérője a torma – amelynek ízesítése országonként különböző – valamint a sok friss zöldség, amelyet nyersen saláták formájában tálalnak az ünnepi asztalra.
A legtöbb tojásos étel húsvétkor készül, pedig az év minden napján bátran lehet fogyasztani, hiszen egy egészséges és sokféleképpen variálható ételről beszélünk.
Ha kellene néhány ötlet az ünnepi menühöz, itt van kettő:
Sárgarépakrémmel töltött tojások
Hozzávalók:
- 7 közepes sárgarépa
- 8 evőkanál krémsajt
- 7 tojás
- 1 csokor friss petrezselyem
- ízlés szerint só, őrölt bors
- bébirépa a díszítéshez
Elkészítése:
A megpárolt sárgarépát, a krémsajtot, a sót, az őrölt borst összekeverjük, majd a megfőtt tojások sárgáját is hozzáadjuk, ízesítjük és pürés állagúra keverjük. A kész krémet egy habzsákba töltjük és a tojásfehérjékbe nyomjuk a krémet.
Tippek:
A tojásokat bébirépával, koktélparadicsommal, zöldhagymával díszíthetjük.
Tojássaláta
Hozzávalók:
- 8 tojás
- 4 paradicsom
- 4 zöldhagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- ízlés szerint só
Tojásokat keményre főzzük, majd a zöldségekkel együtt felvágjuk (a paradicsom belsejét vegyük ki), és egy tálalóedénybe tesszük. Salátaöntetet készítünk hozzá.
Salátaöntethez:
- 3 ek mustár vagy 1,5 ek mustár és 2 tk dijoni mustár
- 1,5 dl tejszín (20%)
- ízlés szerint só, frissen őrölt bors
Jó étvágyat!
(fotó: femcafe.hu)