A „Mit süssek hétvégén?” kérdés sokszor elhangzik, majd elolvasunk néhány receptet, nézegetjük a szakácskönyvben a szebbnél szebb képeket, és bízunk abban, hogy a mi süteményünk is hasonló lesz. Általában már az első sütés után változtatok a recepten, a családom ízlésére formálom, így volt ez a kuglófnál is.
Citromos kuglóf (de a citrom helyett használhatunk narancsot is)
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 15 dkg szőlőcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db citromból nyert héj
- 1 citromból nyert citromlé
- 25 dkg liszt
- 3 db tojás
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
A vajat a cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, és a citromlével habosra elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, és hozzáadjuk a tojásos masszához. A tésztát kivajazott kuglófformába öntjük. 160 C fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor tetejét megszórhatjuk porcukorral, de ha csokiöntettel (étcsoki) is meglocsoljuk biztos nem fogjuk vele elrontani a süteményünket.
Jó étvágyat!
(fotó: cookta.hu)