2022. június 27.
KezdőlapCsaládAz ünnepi asztal nélkülözhetetlen ételei: a saláták

Az ünnepi asztal nélkülözhetetlen ételei: a saláták

Az ünnepi asztal talán egyik legfontosabb ételei a saláták, amely lehet majonézes, joghurtos, gyümölcsös, zöldséges, tésztás, húsos … szóval számos variációja van. Természetesen előtérbe kerülnek a klasszikus saláták pl: a burgonya vagy a kukoricasaláta, amelyek köretként jól passzolnak a különböző húsokhoz. Könnyen elkészíthetők és megfelelő tárolás mellett napokig fogyaszthatóak.

Lássunk  néhány receptet, amelyeket bátran ajánlok az ünnepi asztalra.

Csirkemell saláta salátaágyon

Hozzávalók:

  • 2 db közepes csirkemell
  • 1 fej saláta
  • 1 közepes lila hagyma
  • 3 közepes sárgarépa
  • 400 g brokkoli
  • 250 g kukorica
  • sajt (ízlés szerint pl: trapista, feta, mozzarella)
  • só, bazsalikom (ízlés szerint)
  • olaj vagy kókuszzsír (hús sütéshez)

Elkészítése:

A csirkemellet apró kockákra vágom és serpenyőben kevés olajon (kókuszzsíron) megsütöm (ízlés szerint fűszerezem). Amíg a hús sül a zöldségeket vajon megpárolom, sóval, bazsalikommal fűszerezem. A salátaleveleket jól átmosom, és egy tálalóedényre helyezem. Amikor a hús kész hozzáöntöm a megpárolt zöldségeket és belerakom a tálalóedénybe. Ízlés szerint sajttal – ami lehet trapista feta, mozzarella – tálalom.

Tippek:

A fűszerezésnél szárított fűszer helyett használjunk friss pl: bazsalikomot, mert intenzívebb, finomabb ízt ad az ételünknek. A csirkemell egy igen száraz hús, ezért a salátához készíthetünk könnyű joghurtos öntetet.

 

Majonézes kukoricasaláta

Hozzávalók:

  • 500 g kukorica
  • 1 csokor petrezselyem
  • 6 ek majonéz
  • 2 doboz tejföl (nagy, 20%)
  • só, őrölt bors ízlés szerint

Elkészítése:

A kukoricát vajon megpároljuk, a friss petrezselymet apróra vágjuk, a majonézes alapot elkészítjük, ízlés szerint fűszerezzük. Az elkészült kukoricát hozzáöntjük, és hűtőbe tesszük, tálalás előtt legalább egy órára.

Tippek:

Petrezselyem helyett használhatunk kaprot is.

 

Franciasaláta

Hozzávalók:

  • 1 kg fagyasztott franciasaláta alap (zöldségkeverék)
  • 1 savanykás alma
  • 4 ek majonéz
  • 1 doboz tejföl (nagy 20%)
  • 1 ek mustár
  • só, bors (ízlés szerint)

Elkészítése:

A zöldséget vajon megpároljuk, közben elkészítjük a majonézes alapot, fűszerezzük. Az elkészült zöldségeket hozzáöntjük, hűtőbe tesszük.

Tippek:

Aki szereti a friss zöldfűszereket eltérhet a hagyományos recepttől és tehet a salátába  pl.: friss petrezselymet.

 

Rukkola saláta paradicsommal

Hozzávalók:

  • 25 dkg rukkola
  • 3 db közepes paradicsom
  • 1 ek olívaolaj
  • só, parmezán sajt (ízlés szerint)

Elkészítése:

Salátát megtisztítjuk és egy salátás tálba tesszük. Paradicsomokat felszeleteljük, és a salátához adjuk, majd ízlés szerint sózzuk. Tálaláskor teszünk rá parmezán sajtot és néhány csepp olívaolajat.

Tippek:

Használhatunk több fűszert pl: egy kis chilit

 

Majonézes burgonyasaláta

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 2 doboz tejföl (nagy 20%)
  • 6 ek majonéz
  • 1 ek mustár
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 5 db főtt tojás
  • 1 db lila hagyma

Elkészítése:

Burgonyát megfőzöm, karikára vágom a tojással és a hagymával együtt majd a petrezselymet felaprítom és a majonézes alaphoz keverem, ízlés szerint fűszerezem.

Tippek:

Lila hagyma helyett használjunk fehér hagymát, mert ennek a hagymának nincs intenzív csípős íze, hanem kellemes édes ízű, kifejezetten salátába való.

 

Zöldséges chilis tésztasaláta sajttal

Hozzávalók:

  • 20 dkg trapista sajt
  • 500 g tészta (pl.: penne, tagliatelle, orsó)
  • 150 g kukorica
  • 150g brokkoli
  • 1 doboz tejföl (nagy 20%)
  • 4 ek majonéz
  • só, chili bazsalikom ízlés szerint

Elkészítése:

Tésztát megfőzöm, a zöldségeket vajon megpárolom, a sajtot kockákra vágom, a majonézes alapot elkészítem (ízlés szerint fűszerezem). Az elkészült tésztát és zöldséget hozzákeverem a majonézes alaphoz és hozzáadom a sajtot.

Tippek:

A sajt egészséges, finom étel és nagyszerű alapanyaga vagy díszítőeleme a salátáknak is, ezért több félét is használhatunk.

Az ünnepi asztalon sokféle saláta tálalható használhatunk sós, édes, csípős, vagy éppen savanyú  ízeket. Alapanyagai lehetnek zöldségek, tészták, kuszkusz, bulgur, gyümölcsök  …. Szóval ahány ház, annyi szokás.

Kellemes készülődést!

(fotó: pixabay.com)

 

 

További cikkeink
- Hirdetés -spot_img

Minden más

Random