6.7 C
Komló
2024. február 21.
KezdőlapCsalád„Anya” és „Apa” szabadság

„Anya” és „Apa” szabadság

A munkavállalók sokszor panaszkodnak, hogy kevés az éves szabadságuk, de sok munkáltatónak még ez is sok. A családos munkavállalók, abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy gyermekük után pótszabadságot vehetnek igénybe, de természetesen ennek is megvannak a szabályai.

2012. január 1. óta mindkét szülő alanyi jogon jogosult a pótszabadságra , amennyiben a jogszabályban meghatározott kritériumoknak megfelelnek.

Azok a munkavállalók, akik 16 éven aluli gyermeket nevelnek, évente meghatározott számú pótszabadság illeti meg. A pótszabadságot először abban az évben lehet kivenni, amikor a gyermek születik, utoljára pedig abban az évben, amikor a gyermek a 16. életévét betölti. Nem kell töredékéveket számolni, hanem ha a gyermek tárgyév pl.: novemberében születik, a teljes évre járó pótszabadság jár rá tekintettel, továbbá ha tárgyév januárjában van a 16. születésnapja, még szintén a teljes évi pótszabadság adható ki.

Egy gyermeke után kettő, két gyermeke után négy, kettőnél több gyermeke után összesen hét munkanap pótszabadság jár. Fogyatékos gyermek esetén a pótszabadság két munkanappal nő.

Fontos megemlíteni, hogy a szabadság egy adott évben csak az aktuális évben munkával töltött napok után jár. Ez annyit jelent, hogy ha valaki fél évet dolgozik egy naptári évben, akkor a szabadság fele jár neki, amit időarányosan napra pontosan ki lehet számolni.

A jogszabály szerint a szülő azt a gyermeket veheti számításba, akit a családok támogatására vonatkozó szabályok szerinti saját háztartásban nevel vagy gondoz.

A munkajogi és a családtámogatási szabályozás azonban a „szülő” fogalmát is leszűkíti. Az alábbi személyek vehetik igénybe a szülőknek járó munkajogi kedvezményeket:

  • a vér szerinti és az örökbefogadó szülő,
  • a szülővel együtt élő házastárs;
  • az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni és az erre irányuló eljárás már folyamatban van;
  • a gyám;
  • a nevelőszülő;
  • a helyettes szülő (ő csak abban az esetben, ha a családtámogatási jogszabályok alapján is szülőnek minősül).

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más