Egyszerű, de annál sokoldalúbb sütemény a muffin, amelynek két változata van: az angol és az amerikai.
A Magyarországon is kedvelt desszert édesen, sósan is elkészíthető, jól variálható. Lehet díszes ünnepi sütemény, de akár a reggeli kávé vagy a délutáni tea mellé is bátran fogyasztható.
Számos recept alapján el lehet készíteni, íme az egyik egy kakaós muffin.
Hozzávalók:
- 30 dkg szőlőcukor
- 5 db tojás
- 250 g sütőmargarin
- 300 ml tej
- 30 dkg teljes kiőrlési liszt
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál sütőpor
- 100 g étcsoki (legalább 75%)
Elkészítése:
A cukrot és a tojásokat habosra keverem, majd hozzáadom a sütőmargarint és a tejet. A lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverem, ezt hozzáadom a már elkészített krémhez. A muffin formába belehelyezem a muffin papírokat, ha nincs akkor vajjal kikenem és a krémet belehelyezem minden formába ( kb. a forma ¾-ig), majd az apróra vágott étcsoki darabokat a formákba szórom.
A 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.
Tippek:
A megtöltött muffinformákba (sütés előtt) tehetünk olajos magvakat pl.: diót, mandulát vagy akár aszalt gyümölcsöket is.
Készre sütés után szintén könnyedén és sokféleképpen variálható a finomság: pl: cukormázzal, csokiöntettel, tejszínhabbal díszíthető vagy krémekkel tölthető, de ilyenkor figyeljünk oda az alap összetevőkre pl.: cukor mennyisége.
Jó étvágyat!
fotó: pixabay.com