17.1 C
Komló
2024. június 25.
spot_img
KezdőlapHírekMindkét fél panaszát elutasította a Területi Választási Bizottság

Mindkét fél panaszát elutasította a Területi Választási Bizottság

Komló – Elutasította a Területi Választási Bizottság mindkét oldal beadványát, így egyelőre újraszámlálás és új szavazás sem lesz.

Megtámadta a választás eredményét a Fidesz és a Komló Összeköt Egyesület is. Ahogy arról beszámoltunk, a Fidesz a 3. sz. választókerület, míg a Komló Összeköt az 5. sz választókerület és azon belül is a 13. sz. szavazókör eredményeit vitatta.

Előbbinél mindössze 8 szavazattal nyert az ellenzéki jelölt Kispál László. A Fidesz szerint többek között a mozgóurnás szavazásnál történhettek visszaélések, és a szavazatok újraszámlálását kérték.

A Területi Választási Bizottság azonban szombat délelőtt egyhangúlag elutasította a kérelmet, mivel nem találták megalapozottnak.

Ugyanígy tett a Komló Összeköt Egyesület két kifogásával itt. Itt azonban mindkét esetben a bizottsági elnök szavazata volt a döntő, ugyanis a tagok 4-4 arányban utasították el, illetve támogatták a beadványt. A Komló összeköt által panaszolt események megvitatására nem is került sor, mivel a Bizottság szerint a beadók a jogszabályt tévesen jelölték meg a kifogásban. A döntésről hozott határozatokat lásd ITT és ITT.

 

Fenyegetésekről, alkoholról és pénzről is beszélnek

A Komló Összeköt Egyesület a kenderföldi eredményeket vitatja. Miért?

A 13. sz. szavazókör kiugróan magas részvételi arányt produkált a szavazás napjának reggelén: a 11 órás adatok szerint pár óra leforgása alatt 260-an adták le a voksukat az 1206 szavazásra jogosultból.

Aznap a helyszínen, majd azt követően az interneten keresztül próbáltuk kideríteni, mi lehet ennek az oka.

A Vörösmarty utca 6. szám alatt található szavazókörnél az ott élők és delegáltak elmondása szerint a következők történtek.

Már reggel hat órakor betereltek több tucat embert a szavazóhelyiségbe. Az emberek láthatóan kócosak, álmosak voltak, az sem kizárt, hogy még aludtak, amikor értük mentek. Részben autókkal vitték őket, részben „úgy terelték” őket a szavazófülkéhez.

Sokan nem tudták a jelöltek nevét sem, azt mondták, valami „furcsa nevűre” kell szavazniuk. Olyanok is voltak, akiknek papírra írták fel, kire kell szavazniuk, de sokan kértek segítséget az x behúzásához is, mert nem értették, mi van a választóívre írva, vagy, hogy mit kell vele csinálni. Többen kísérővel érkeztek, akik követték a szavazókat a fülkébe is.

A 13. sz. szavazókör a Vörösmarty utcában.

A mozgóurna kivitelekor is furcsaságokat tapasztaltak. Egy idős nő például azt kérte, hogy a vele élő beteg fia is szavazhasson egy adott pártra, aki viszont válaszolni sem tudott a kérdésekre, mert nem volt hangja, a tollat sem tudta megfogni. Ezt a delegáltak már nem hagyták jóvá, hiszen látható volt, hogy a férfi azt sem tudja, mi zajlik körülötte.

A szavazókör bejárata előtt néhány szavazó arról is beszélt egymás között, hogy ha nem szavaznak az adott pártra, akkor „tudod, mi lesz”, illetve, aki nem jól szavaz, az nem kap több adományt.

Arról is tudtak a Kenderföldön élők, hogy sokan alkoholt kaptak a szavaztokért cserébe, sőt, pénzt is. Kökönyösben állítólag 2000 forint volt a tarifa, míg Kenderföldön 5-20 ezer.

Szemben a fentebb felsoroltakkal (kampány a szavazás napján, egy kísérő jelenléte, mozgósítás stb.) ez utóbbi törvénytelen. Mivel azonban az is törvényt szeg, aki elfogadja, nemcsak az, aki felajánlja a pénzt, erről senki sem beszél nyilvánosan.

Érdeklődtünk a TASZ-nál, hogy mik a lehetőségek ilyen esetben, van-e értelme panasszal élni a területi választási bizottságnál, ha valaki úgy véli, törvénytelen módszerekkel befolyásolták a szavazást.

A szervezetnél kérdésünkre elmondták, csak akkor van esély az eredmény megtámadására, ha legalább valószínűsítik, hogy a különbség csalás eredménye. Ez azért különösen nehéz, mert egy-két eset nem elég, csak az, ha feltételezhető, hogy több százas nagyságrendben, szervezetten történt a bűncselekmény.

 

Akár egy kerület is dönthetett

Polics József mindössze 118 szavazattal nyert Ferenczy Tamás előtt. Ez pedig azt jelenti, hogy akár egy erősebb szavazókörzet is eldönhette a választás kimenetelét.

Például a 13. számú, ahol a polgármesteri szavazatok szempontjából Polics József győzedelmeskedett.

 

 

Az ábrán jól látszik, hogy a különbség 13. sz. szavazókörzetben az egyik legnagyobb (64%) Polics József javára. Ennél jobb aránnyal (66%) csak Kisbattyánban nyert a régi-új polgármester, azonban a 22. sz. szavazókörben ez mindössze 56 szavazatot jelentett a 28-cal szemben.  Az 13. számú szavazókörzetben (Vörösmarty u.) viszont 316 voksot gyűjtött be (Ferenczy Tamás 171 szavazatával szemben) – darabra ennyit sehol máshol nem sikerült neki.

Nem véletlen tehát, hogy pont ennek a körzetnek az eredményét vitatta a Komló Összeköt.

Ugyanakkor kiugró eredmény a másik oldalon is született: Ferenzy a 9. számú szavazókörben (Május 1. u.) tudott több mint 300 szavazatot megszerezni. Igaz, a különbség itt kisebb a két jelölt között: míg Ferenczy 327, addig Polics 235 voksot kapott.

 

Kenderföldön 2010 óta tarolnak a fideszes jelöltek

Az 5. sz. választókerületben az egyéni mandátumot Orsós Ferenc Gogen (Fidesz) szerezte meg, aki 127 szavazatot kapott a Tompa M. úti szavazóhelyiségben, míg a Vörösmarty u. 6-ban  281-et. Így összesen  408 szavattal nyert. Ez 47%-os eredményt jelent.

Kenderföldön azonban öt éve is hasonló eredmények születtek. Ahogy most Orsós Ferenc Gogen, úgy 2014-ben Hegedüs Norbert is nagyot nyert a Fidesz színeiben ebben a választókerületben. Akkor nem volt ellenzéki összefogás, a Fidesz jelöltje mellett még hét jelölt indult. Hegedüs Norbert 386 szavazatot kapott a 712 érvényesből – ez akkor 54%-os eredményt jelentett.

A többi választókerületben a következő szavazatszámmal nyertek akkor a fideszes jelöltek:

Dr. Makra István Edéné 293 szavazat – 37%

Pálfi László 306 szavazat – 47%

Mink Ernő 306 szavazat – 34%

Dezső Károly 244 szavazat – 32%

Molnár Zoltánné 378 szavazat – 52%

Schalpha Anett 494 szavazat – 52%

Vagyis 2014-ben még további kettő olyan választókerület volt, ahol hasonló aránnyal győztek a fideszes jelöltek. Idén azonban ennek nyoma sincs. Most egyedül Pálfi László tudott nyerni hasonló aránnyal (53%), mint akkor, és rajta kívül csak Orsós Ferencnek sikerült egyéni mandátumot szereznie a Fideszből.

Érdekesség, hogy 2010-ben viszont, amikor a Fidesz mindent vitt, Kenderföldön még nem volt ilyen nagy a különbség.  Akkor a párt színeiben induló Simon János 309 szavaztot kapott, ami 44%-os eredményt jelentett. Ez akkor átlagosnak volt mondható a többi Fidesz-jelölt 35-45%-os győzelme mellett.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más