25.7 C
Komló
2024. május 27.
spot_img
KezdőlapHírekElfogytak a sikondai békák, jövőre már mentésre sem készülnek

Elfogytak a sikondai békák, jövőre már mentésre sem készülnek

Komló – Szinte teljesen felmorzsolódott a Sikondai békapopuláció, jövőre valószínüleg már mentésre sem lesz szükség – a szomorú hírről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület számolt be.

Az utóbbi években mi is folyamatosan nyomon követtük a Sikondai békapopuláció alakulását. A kétéltűek száma évről-évre csökkenést mutatott, 2021 óta már terelőhálót sem alkalmaztak a mentések során. A szomorú tendenciát egyedül a covid járvány törte meg némileg, de ez sem segített a varangyokon. Idén már csak a késő délutáni és esti órákban figyelték a kétéltűek mozgását. Amíg tavaly 553 békát sikerült megmenteniük a szakembereknek, addig idén mindössze 34 darab került elő.

Ez a közlemény szerint a helyi állomány teljes felmorzsolódását jelenti. Azt írták, hogy itt a békák mentésére a jövőben már aligha lesz szükség.

A mentési akciók 1995-ös kezdete óta eddig 110.355 békának segítettek a szaporodóhelyekre jutni. 

Orfűn sem sokkal jobb a helyzet

Orfűn március elején helyezték ki a terelőhálókat a Kis-tó és a Pécsi-tó melletti közlekedési utak szegélyén. A meleg időjárásnak köszönhetően a varangyok vándorlása a telelő- és szaporodóhelyek között viszonylag gyorsan lezajlott, de mindössze 1732 példányt találtak, ami a sikondai számhoz képest soknak tűnhet, viszont 146,5%-os visszaesést jelent a tavalyihoz képest.

Erre a drasztikus visszaesésre az enyhe tél és a kifejezetten jónak mondható tavaszi időjárás tükrében nehezen találunk magyarázatot – írta közleményében az MME.

A nyitókép illusztráció, forrás: pixabay.com

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más