25.7 C
Komló
2024. május 27.
spot_img
KezdőlapHírekTúl sok a műszaki probléma a Kaptárral, perre mehet a város

Túl sok a műszaki probléma a Kaptárral, perre mehet a város

Komló – Tavaly év végén adták át a Kaptár épületét, de több olyan hiba is akadt, melyeket a kivitelező még mindig nem javított ki – a garanciális időszak pedig hamarosan lejár. Hogy ne fussanak ki az időből, az önkormányzat igazságügyi szakértői vizsgálatot kér, és egy per lehetősége is felmerült – derült ki egy friss előterjesztésből.

Az átadás után alig egy hónappal számoltunk be arról, hogy beázik a közel egymilliárd forint közpénzből épült új kulturális épület, a Kaptár teteje. A hibát a most megjelent előterjesztés szerint még mindig nem sikerült kijavítania a kivitelezőnek, sőt több más probléma is akad az épülettel.

Vödörrel fogják fel a vizet a frissen átadott épületben /fotó: 7300 archív 2023./

A dokumentum szerint bár a vállalkozó, a Baranyai-Házépítő Építőipari és Szolgáltató Kft. a rögzített hibák egy részét javította, a korábban említett beázás és egy a légcserélő rendszereket érintő hiba még mindig fennáll:

  • „egyik legfőbb hibája az épületnek, hogy esőzést követően az aulában található felülvilágítónál, és a felülvilágító melletti födémnél beázás, illetve leázás történik, továbbá beázás nyomok találhatók az emeleti kelléktárhoz vezető lépcső lépcsőfordulója feletti mennyezeten. Az aulában történő beázások a műszaki átadás- átvétel időpontját követő első nagyobb esőzések után jelentek meg, még az emelti kelléktárhoz vezető lépcső lépcsőfordulója feletti mennyezeten 2024. január közepe táján.”
  • „A másik legfőbb hibája az épületnek épületgépészeti jellegű. Az épületben több helyen nem megfelelőek a légcserélő és a fűtési folyamatok sem” – olvasható az előterjesztésben.

Hogy még a garanciális időszakon belül sor kerülhessen a javításokra, az önkormányzat igazságügyi szakértő bevonását kéri, amelynek költsége bruttó két és félmillió forint. Emellett pedig egy esetleges polgári per elindítása is felmerült.

Nem ez az egyetlen eset, hogy gond van Komlón egy beruházással

Sajnos az utóbbi évek beruházásaival több gond is akadt.

  1. Ott van például a buszpályaudvar, ahol a hiányos, nem megfelelően elvégzett talajmechanikai vizsgálatok miatt ugrottak meg jócskán a költségek.
  2. De említhetnénk a Juhász Gyula utcai csapadékvíz elvezető rendszert is, ahol szintén tervezési hibák okoztak problémát.
  3. A Nagyrét utcai útépítésről nem is beszélve, ahol a süllyedés a mai napig fennáll.
  4. És ne feledkezzünk meg a szilvási iskola udvarán épülő kézilabdacsarnokról sem, amit már 2022-ben át kellett volna adni, de egy támfal építése kifogott a kivitelezőkön.

/címlapkép: 7300/

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más