19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapHírekMár közel 1 milliárdnál jár a buszpályaudvar költsége

Már közel 1 milliárdnál jár a buszpályaudvar költsége

Komló – Tovább nő a buszpályaudvar építésének költsége egy korábbi mulasztás miatt. A beruházás így már közel a duplájába kerül. A többletforrást kormányzati támogatásból szeretné biztosítani a város, de a döntésig várhatóan hitelt kell felvennie.

A hiányos, nem megfelelően elvégzett talajmechanikai vizsgálatok miatt eddig közel 57 millió forinttal drágult a beruházás. A lapunkhoz eljutott információk szerint – amelyeket Polics József polgármester is megerősített – most tovább nőnek a költségek, és az átadási határidő is csúszik.

Ahogy az korábban kiderült, nem megfelelő a pályaudvar talajszerkezetének teherbírása. A kivitelező már tavaly júniusban jelezte a problémát, ezután az önkormányzat elvégeztette a megfelelő vizsgálatokat. Ezek eredményeként kiderült, hogy 3500 négyzetméter területen a talaj megerősítésére van szükség.

Félmilliárd helyett egymilliárd

A műszaki ellenőr által jóváhagyott előzetes számítások alapján a pótmunkák összköltsége legfeljebb bruttó 225 633 624 forintot tesz ki, amely tartalmazza a már korábban jóváhagyott pótmunka műszaki tartalmát és költségigényét is. A ráemelés összege a bruttó 343 798 874 forint alap támogatáshoz és a bruttó 215 740 177 forint kormányzati támogatáshoz képest 35 százalékos költségnövekményt képez.

Vagyis az eredetileg 455 milliós projekt így már a duplájába, 985 millió forintba kerül. Az átadási határidő is tolódik egy hónapot: november 8-ról december 8-ra módosult.

A beruházás konzorciumi partnereként a Volánbusz Zrt. (a korábbi vállalásán felül) további bruttó 88 900 000 forint összeggel járul hozzá a költségekhez. A fennmaradó összeget (bruttó 136 733 624 forintot) pedig a Pénzügyminisztériumtól többlet támogatásként szeretné megszerezni az önkormányzat.

Forrás: Komló Város Önkormányzata

Amíg viszont erről nem születik kedvező döntés – amennyiben lesz ilyen – a városnak hitelt kell felvennie, hogy folytatódhatjon a beruházás.

A lapunkhoz eljuttatott előterjesztésben elismerik, hogy a többletköltségek egy része a hibás tervezésből adódott. A dokumentum szerint a felelősök jogi úton történő felelősségre vonására a későbbiekben kerül sor.

/címlapkép: H. Lőrinc/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más