25.7 C
Komló
2024. július 18.
spot_img
KezdőlapHírekFolytatódik a Nagyrét utcai kálvária: vissza kell fizetnie az önkormányzatnak a támogatás...

Folytatódik a Nagyrét utcai kálvária: vissza kell fizetnie az önkormányzatnak a támogatás egy részét

Komló – Mintegy négy és fél millió forintot, a Nagyrét utca károsodott szakaszának kiviteli költségét kell visszafizetnie az önkormányzatnak, hogy az év végéig lezárhassák a projektet.

Több cikkünkben foglalkoztunk a két éve átadott útszakasz körüli gondokkal – most újabb epizódjához érkezett a Nagyrét utca hányattatott története. A november 29-i testületi ülésen tárgyaltak szerint 4 548 696 forintnyi támogatást kell visszafizetnie a komlói önkormányzatnak.

Akik sokat közlekednek Körtvélyes felé a Nagyrét utcán keresztül, azok már megszokhatták a Caadex üzemcsarnoka közelében lévő betonakadályokat, amiket azért helyeztek ki, mert az érintett szakaszon megsüllyedt és megrepedt az út burkolata. A problémára az út kivitelezése és üzembehelyezése után derült fény.

Kerülgetni kell az úthibát

„A közút károsodását a kivitelező első körben, mint garanciális kötelezettségként helyreállította, azonban kis időn belül a károsodás újra jelentkezett. Az idén tavasszal tapasztalt csapadékos időjárás alkalmával a károsodás egyre nagyobb mértékű lett. Az önkormányzat megbízott egy geotechnikus szakértőt helyszíni talajvizsgálatok elvégzésére és szakértői vélemény elkészítésére vonatkozóan. A szakértői vélemény megállapította, hogy a talaj mozgását – és emiatt a közút és járda károsodását – a csúszásveszélyen talajrétegbe bejutó csapadékvíz okozza. Javaslatában egyrészt a terület csapadékvíz elvezetésének a komplett kiépítése (pl. övárkok építése, a meglévő árkok burkolása), másrészt a károsodott szakaszon további víztelenítési beavatkozások szerepelnek. Ezen beavatkozások megvalósítása mind időben (pl. tervezés, esetleges hatósági engedélyezés, kivitelezési munkák elvégzése), mind költségben jelentősek” – olvasható a város honlapjára feltöltött előterjesztésben.

A károsodás tényét idén májusban megállapította a Magyar Államkincstár Baranya Vármegyei Igazgatósága, és előírták az önkormányzat számára a helyreállításra vonatkozó intézkedési terv elkészítését. Illetve jelezték, hogy projektet az év végéig le kell zárni, azzal, hogy a helyreállítási munkák addig megtörténnek.

Az arra közlekedők már megszokták a látványt

Az önkormányzat szerint viszont ezt fizikailag lehetetlen teljesíteni, ezért azt kérték, hogy a projekt kerüljön lezárásra úgy, hogy az 5 éves fenntartási időszak alatt beszámolnak a megtett intézkedésekről.

Ezt a kérést a Magyar Államkincstár Baranya Vármegyei Igazgatósága elutasította, és arról döntött, hogy a károsodott szakaszt a projektből ki kell venni, az arányos támogatást pedig az önkormányzatnak vissza kell fizetnie.

A kivitelező egységárait figyelembe véve kiszámításra került a közútnak, a közút szegélyének, valamint a járdának és a szegélyének az arányos kiviteli költsége, illetve a Magyar Államkincstár Baranya Vármegyei Igazgatósága a projektmenedzsment költség arányos elvonásáról is döntött. Így a visszafizetendő támogatás összesen 4 548 696 font.

/A képek a szerző felvételei/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más