15.7 C
Komló
2024. február 26.
KezdőlapCsaládTíz szabály a kutyafuttatón

Tíz szabály a kutyafuttatón

Komló – Mivel egyedül csak az arra kijelölt helyen, vagyis a kutyafuttatón lehetnek póráz nélkül a kutyák, fontos lenne a gazdiknak betartani néhány alapvető szabályt, hogy minden ebnek legyen lehetősége szabadon játszani, futkosni. Összeszedtünk néhány fontos dolgot, amit, ha betartunk, elkerülhetőek a kellemetlen helyzetek, a sérülések és konfliktusok.

 

1. Ha vannak bent, soha ne menj be kérdezés nélkül!

Nem tudhatod, hogy a bent lévő kutya milyen. Lehet, hogy mentett, szocializációs vagy esetleg egészségügyi problémái vannak, melyek miatt térre van szüksége. Ha a gazdája megkér, hogy ne menjetek be, amíg ők ott vannak, akkor tartsd ezt tiszteletben. Te is kerülhetsz ilyen helyzetbe! Persze, néha nehéz ezt megoldani, hiszen kis helyen, kevés megfelelő időponton kell sokaknak osztozniuk, de próbáljunk meg egyezségre jutni.

 

 

2. Figyelj a kapun való belépésre!

Amikor belépsz a futtatóra, akkor mindig te lépj be először, a kutyád csak utánad. Figyelj rá, hogy nehogy a nyitott kapun egy másik kutya ki tudjon melletted surranni. Ha úgy érzed, inkább kérd meg a többi gazdit, hogy addig hívják el, fogják meg kutyáikat, így elkerülhető a szökés és a te kutyádra sem rontanak rá egyből a többiek. Utóbbi amúgy is nagyon fontos lenne. Ha új kutya érkezik egy már összeszokott falkába, célszerű az összes kutyát pórázra tenni és egyenként megismertetni a jövevénnyel. Csak akkor szabad elengedni őket, ha már közömbösek egymásnak.

3. Amint belépsz, csatold le a pórázt!

Sok kutya teljesen másképp viselkedik pórázon mint anélkül. Sokuk agresszívabb, ha érzi, hogy a póráz másik végén ott a biztonságot jelentő gazdi, ezért érdemes a belépés után azonnal lecsatolni a pórázt, hogy elkerüljük a problémákat. Persze ez csak abban az esetben érvényes, ha a bent lévő kutyák már ismerik egymást. Ha nem, akkor a 2. pontban foglaltak szerint célszerű eljárni.

 

 

4. Ne hagyd, hogy a kutyád zaklasson másokat!

Ha a kutyád dominánsan, terhelően viselkedik, szólj rá! Ne várd meg, amíg a másik kutya megelégeli és esetleg agresszívan lép fel.

5. Ne hagyd, hogy a te kutyád piszkálják mások!

Te vagy a vezetője, a te dolgod, hogy megvédd, így ha azt látod, hogy más kutya túl sok négylábú barátodnak, akkor illedelmesen kérd meg a másik kutya gazdáját, hogy szóljon rá, vagy ha kell, akkor tereld arrébb a kellemetlenkedőt.

6. Soha ne kapd fel!

Ezt a hibát főleg kistestű kutyák gazdái szokták elkövetni, amikor ebüket veszélyben érzik. Azonban a kiskutya felemelésével gyakran nagyobb kárt okozhatunk, mint gondolnánk. Ha a másik kutya tényleg támadólag lépne fel, akkor ezt a mozdulatot a zsákmánya elragadásának nézheti, ami még erősebb támadásra ingerli, így veszélybe sodorjuk nem csak kiskutyánkat, de magunkat is. A legtöbb esetben persze erről nincs szó, a kutyák csak a falka sorrendjét rendezik, amikor „bunyóznak” egymással.

7. Labdát vagy más játékot csak akkor vegyél elő, ha a többi gazdi is megengedi!

Sok kutya agresszívan védi a zsákmányt, legyen az labda, rágócsont vagy akár egy egyszerű fadarab. A legbékésebb kutya viselkedése is megváltozhat ha zsákmányszerzésről van szó. Ha labdázni szeretnétek, előtte kérdezd meg a többi bent lévő gazdit, hogy nem lesz-e probléma belőle.

 

8. Tartsd tiszteletben a többi gazdit!

Ha a másik gazdi azt kéri, hogy ne simogasd/etesd/szólongasd a kutyáját, azt tartsd tiszteletben. Biztosan megvan rá az oka, hogy ezt kéri. (Sok kutya például allergiás egyes ételekre, vagy épp szigorú etetési/jutalmazási rendje van és így tovább.)

9. A te kutyád, a te felelősséged!

Ne felejtsd el, hogy elsődleges célja annak, hogy lementetek a futtatóba az, hogy a kutyáddal foglalkozz, így még ha beszélgettek is a többi gazdival, akkor is folyamatosan figyeld kedvenced. Ha úgy érzed, hogy nem teljesen stabil a szocializációja, akkor inkább tegyél rá egy kényelmes szájkosarat, mint hogy sérülést okozzon a többieknek.

10. Vigyázz a futtatóra!

Ahogyan az utcán, itt is szedd fel kutyád után a végterméket. Ne engedd, hogy kedvenced rongálja a futtató berendezéseit, növényeit, ne hagyd, hogy hatalmas gödröket ásson. Azt sem árt szem előtt tartani, hogy a futtató nem gyermekjátszótér! Nyugodtan vidd be magaddal a gyereked is, hiszen az a jó, ha már gyerekkorban megismerkedhet minél több állattal, de a te felelősséged, hogy figyelj rá! A kutyákkal lehet játszani, de a nagyobb kutyák könnyen elsodorhatják a kisebb gyerekeket, a farkukat, fülüket cibálni pedig kifejezetten tilos. Ráadásul a kutyák is azért vannak ott, hogy a fajtársaikkal játszanak, hiszen máskor/máshol erre nincs lehetőségük, a szocializációjuk szempontjából viszont fontos. Ami pedig egy másik kutyának nem fáj, az egy kisgyereknek akár komolyabb sérülést is okozhat. (Megjegyzés: a gyerek a szülő felelőssége, nem a többi gazdáé!)

És még valami: fertőző beteg és tüzelő kutyával érdemes a futtatót kerülni. Tartsd tiszteletben a többi kutyát és gazdit!

 


Via: kutyabarát.hu

Fotók: pixabay.com

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más