-2.3 C
Komló
2023. december 05.
KezdőlapCsaládA szokások vagy a szeretett ünnepe - ünnepeljünk szorongások nélkül

A szokások vagy a szeretett ünnepe – ünnepeljünk szorongások nélkül

Vélemény – Az ünnepi készülődés finisébe érkeztünk, sőt van, aki már kényelmesen pihen a nappaliban egy jó könyv mellett, vagy társasozik a család és élvezi az ünnep adta pihenést, feltöltődést. Szól a merry christmas, reménykedünk a hóesésben és várakozunk. Szerintem ez így van jól.

Nem a szokásokról és az elvárások kell szólnia a karácsonynak. Ne szorongjunk a feladatok miatt, mert ha belegondolunk, lehet, azok csak nekünk fontosak, és a családunk egészen mást szeretne. Megkérdeztük őket? Nem kell halászlét, bejglit vagy éppen töltött káposztát készíteni, azért mert így szokás, de a családunk egyik ételért sem rajong. Ne legyen bennünk a társadalom felé megfelelési kényszer: „sütnöm kell 7-8 félét, mert a szomszédom is …” és hasonló mondatokkal már ugye mindenki találkozott. Nem! Az idő drága kincs. Készítsünk olyan ételeket, amelynek a családtagok örülnek és nem biztos, hogy a „karácsonyi menük” szakácskönyvet kell lapozgatnunk, inkább kérdezzük meg őket mit ennének szívesen.

A kevesebb néha több, és ez így karácsonykor is igaz, legyen szó az ünnepi fogásokról vagy az ajándékokról. Értékes vagy hasznos legyen? Nekem tetszik az ajándék, amit vásároltam, vagy akinek adom, neki is. Divatból ajándékozom vagy valóban örülni fog neki? Senki sem szeret olyan ajándékot kapni, legyen akármilyen értékes, ha számára nem hasznos, nem szereti, nem tetszik neki stb., és alig várja, hogy legyen valamilyen alkalom a továbbajándékozásra. Persze ez nem szép gesztus, na de ki nem adott még tovább ajándékot, azzal a gondolattal, hogy „nekem nincs szükségem rá, de talán neki igen” …Azt kell a középpontba helyezni, hogy minek örülne a másik és nem kell nagy dolgokra gondolni. A személyes vagy az élmény alapú ajándékok még mindig nyerők, hiszen ezek örök emlékek. Lapozgatni egy fotóalbumot vagy megnézni egy filmet a moziban, egy jó koncert – ezek mind feltöltik az embert.

Összefoglalva: az ünnepek alatt ne szorongjunk, hanem önfeledten élvezzük a családunkkal együtt töltött perceket.

Boldog karácsonyt!

(fotó: pixabay.com)

 

 

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más