Család

Saláták egyik fő hozzávalója a bulgur is lehet

A zöldséges saláták készítését általában a tavaszi, nyári időszakhoz kötik, hiszen ilyenkor van itt a friss zöldségek, gyümölcsök ideje. Ha azt szeretnénk, hogy önmagában is laktató legyen a salátánk nem elég csak a megszokott zöldségeket használni. Itt van pl. a bulgur, amely kitűnően passzol a salátákhoz, és ha nem vagyunk vegetáriánusok a csirkemell vagy a lazac is szóba jöhet.

Nézzünk egy receptet, amelynek elkészítése egyszerű, a nap bármely szakaszában fogyaszthatjuk, persze nem főételnek inkább egy lazább nasi, pl.: uzsonna.

Zöldséges bulgursaláta sajttal és csirkemellel

Mi is az a bulgur? A magyar konyhákban már igen elterjedt étel, de azért nem árt tudni róla néhány dolgot. A bulgur tulajdonképpen tört búza, előfőzött, szárított búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig. „Török rizsnek” is szokták nevezni, amely leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret, de hazánkban is egyre többen fogyasztják.  Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért  elég csak vízzel leforrázni vagy néhány percig párolni. Egészséges és rostban gazdag ételről van szó,  egy csésze bulgur a napi szükséglet 25%-át fedezi.

Íme a saláta alapanyagai:

  • 15 dkg bulgur
  • 1 db cukkini (saláta cukkini)
  • 1 db padlizsán
  • 2 db paprika (nagyobb)
  • 2-3 db paradicsom (vagy kisebb koktélparadicsomok)
  • 2 db retek
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • kókuszolaj a sütéshez
  • 20 dkg sajt
  • 30 dkg csirkemell
  • ½ citrom leve
  • 4 evőkanál olíva olaj
  • fűszerek ízlés szerint (só, bazsalikom, őrölt bors, chili)

Elkészítése:

A zöldségeket összevágjuk, majd egy nagyobb serpenyőben (mert a végén ebbe öntjük össze az összes hozzávalót) a kókuszolajon megpirítjuk. Amíg a zöldségeink készülnek megpároljuk bulgurt. (vizet forralunk, ráöntjük a bulgurra (előtte megsózzuk) és 10-15 percig lefedjük)

A sajtot reszelve is tálalhatjuk a salátánkon, de kockára is vághatjuk, ki ahogy szereti.

A csirkemellet felkockázzuk , fűszerezzük és olajon megsütjük.

Amikor minden hozzávalónk kész és a konyhánkban is szép számmal összegyűltek a mosogatni valók, még van egy lépés:  A megpirult zöldségekhez hozzáadjuk a bulgurt, a ropogós csirkemellet, sajtot, olíva olajat (ha szükséges még fűszert), friss citrom levét, ezeket mind összekeverjük és tálalhatjuk.

Tippek:

Csirkemell helyett lazacot is tehetünk hozzá, igaz nem „pénztárcabarát” valamint a használhatunk feta sajtot is, igaz ekkor kevesebb sót tegyünk az ételbe, mert a sajt önmagában is igen sós ízű. A fűszerezés igazából mindenki ízlésére van bízva pl.: petrezselyem helyett kaprot is használhatunk.

Jó étvágyat!

(fotó: pexels.com)

Szólj hozzá!

Hirdetés