10.7 C
Komló
2024. szeptember 17.
KezdőlapCsaládReggelire vagy vacsorára mindig jó választás: zöldséges vajkrém

Reggelire vagy vacsorára mindig jó választás: zöldséges vajkrém

A jó idővel együtt lassan érkeznek a friss zöldségek is, amely nagyban megkönnyíti a főzést, legyen szó főételről, köretről vagy egyéb finomságokról. Biztos mindenkivel előfordult már, hogy némán áll valamelyik áruház hűtője előtt, és azon gondolkodik milyen vajkrémet válasszon. Olyat szeretnénk, ami egészséges és finom, ne legyen benne pl.: tartósítószer és egyéb káros, felesleges adalékanyag. A teavaj nagyon jó választás és ezután induljon el a fantáziánk, tegyünk köré zöldségeket, majd készüljön el  finom zöldségkrém, amely garantáltan friss és egészséges. Ilyen például a sárgarépakrém , a bazsalikomos, petrezselymes vajkrém vagy a padlizsánkrém.

Nézzük sorba a hozzávalókat.

Sárgarépakrém

Hozzávalók:

  • 4 db sárgarépa (közepes)
  • 15 dkg vaj
  • só (ízlés szerint)
  • 1 kisebb csokor petrezselyem

Elkészítése:

A sárgarépát karikákra vagy kockákra vágjuk és kevés vízben megpároljuk, majd összeturmixoljuk és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt a vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a sót és az apróra vágott petrezselymet majd összekeverjük.

Kenyérrel, kiflivel tálaljuk.

Bazsalikomos, petrezselymes vajkrém

Hozzávalók:

  • 15 dkg vaj
  • 3 evőkanál bazsalikom
  • 1,5 evőkanál petrezselyem
  • só (ízlés szerint)
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

Az apróra vágott bazsalikomot és petrezselymet összekeverem a vajjal, majd hozzáadom a fokhagymát és a sót, jól elkeverjük. Kenyérrel, kiflivel tálaljuk.

Padlizsánkrém

Hozzávalók:

  • 1,5 kg padlizsán
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 15 dkg margarin
  • fél evőkanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • tengeri só ízlés szerint

Elkészítése:

A padlizsánt előmelegített sütőben 180 fokon puhára sütjük, majd amikor kihűlt lehúzzuk a héját, és pürésítjük. Kevés vajon a kockára vágott hagymát és fokhagymát megpároljuk, majd kihűtjük. A vajat habosra keverjük, fűszerezzük, majd hozzákeverjük a pürére vágott padlizsánt.

Tippek

Számos zöldséget, gyümölcsöt felhasználhatunk egy-egy finomabb vajkrém elkészítéséhez pl.: cukkini, avokádó, dió vagy éppen a brokkoli is jó választás lehet. A szép, esztétikus tálalás érdekében a kiflit vágjuk karikákra vagy használjunk francia kenyeret és ha egy kicsit meg is pirítjuk még finomabb lesz. A sajtok, friss paradicsom szintén jól passzol az ételhez.

Jó étvágyat!

(fotó: retikul.hu)

 

 

 

 

 

 

 

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más