2.7 C
Komló
2024. április 25.
spot_img
KezdőlapCsaládKulcsszó a megelőzés, de többről szól - Rákellenes világnap

Kulcsszó a megelőzés, de többről szól – Rákellenes világnap

Február 4-e a Rákellenes világnap. Komlón az Új Nap Klubhoz is fordulhatunk segítségért.

 

„Megelőzés!” – ez lehetne a kulcsszó, de a betegségek kialakulásában sok minden közrejátszik, amelyek ellen nem is tudunk tenni, vagy nem tudjuk, hogy tehetünk ellene. Életmód, környezeti hatások – ezek mind fontos szerepet játszanak az életünkben, és néha utólag jövünk rá, mekkorát is. Nem túlzó kijelentés, hogy napjainkban kevés olyan ember van, akinek szűkebb vagy tágabb környezetében ne fordult volna elő daganatos megbetegedés.  A betegség kortól, nemtől függetlenül bárkit érinthet, ezért is fontos a megelőzés, az információgyűjtés, a tájékozódás, mit tehetünk egészségünk megóvása érdekében, és mit tehetünk akkor, amikor már diagnosztizálták a betegséget.

Összefog a világ

2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust, ahol a résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá. A világ minden részéről összegyűlt vezetők, kormányzati tisztségviselők, a legjelentősebb rákkutató társaságok és szervezetek vezetői, orvosvezetők, betegképviselő civil szervezetek csatlakoztak a kezdeményezéshez és világméretű összefogásra szólítottak fel a halálos kór ellen. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét Rákellenes világnappá nyilvánította, és ezen a napon minden évben figyelemfelkeltő programokat, programsorozatokat szerveznek annak érdekében, hogy az emberek megértsék milyen fontos pl.: a rendszeres szűrővizsgálat, vagy éppen az egészséges étkezés, és milyen következményei lehetnek a kialakult betegségnek.

Rendszeres egészségügyi szűrésekkel sikerülhet időben észrevenni a bajt.

 

Komlón az Új Nap Klub is segít

Városunkban 2000 májusában alakult meg az Új Nap Klub – Rákbetegek Országos Szövetségének komlói tagszervezete – Szekeres Ernő vezetésével, amely azóta is programokat szervez a városlakók és a térségben élő emberek részére. A klub számos beteget, családtagot átsegített már a nehéz időszakon, és teszi ezt napjainkban is, hiszen a gyógyszeres kezelés mellé sokszor szükség van beszélgetésre, odafigyelésre, tanácsokra is. Városunkban az első egészségnapot az Új Nap Klub szervezte, de az ő nevükhöz fűződik számos szűrővizsgálat, egészséges életmóddal kapcsolatos rendezvény, amelyet a városunkban tartottak.  Munkatervükben szerepet kapnak a kirándulások, családi programok és a klubnapok, amelyeket minden hónapban megtartanak. Többször neves orvosok, szakemberek tartanak előadást aktuális egészségügyi témákban.

A klub vezetője elmondta, hazánkban az elmúlt évben 72 ezer új megbetegedést regisztráltak, ezek közül a legtöbb a tüdőrák, vastagbélrák és a méhnyakrák. A megbetegedések száma még mindig nagyon magas, viszont 15%-ot javult országosan az elhalálozások száma – tette hozzá Szekeres Ernő. Ez köszönhető a gyakori szűréseknek, az új műszerezettségnek és az orvosoknak is, hiszen az időben diagnosztizált betegség gyógyulási esélye akár 95% is lehet.

Következő klubnap 2019 02.05-én kedden 16 órakor lesz  az EFI-ben  (Egészségfejlesztési Irodában, Komló – Árkádsor felső szint – Városház tér 18), ahová mindenkit szeretettel várnak.

A Klub Facebook csoportját IDE kattintva érheti el.

(Fotók: pixabay.com)

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más