6.7 C
Komló
2024. február 21.
KezdőlapCsaládA Konzum szaloncukor örök!

A Konzum szaloncukor örök!

A 7300.hu virtuális ajándéka hozzánk hasonló korú örök gyerekeknek Mikulásra. 🙂 Egy kis időutazás a múltba, a Konzum szaloncukrok virágkorába. Recepttel!

„A ’70-es évek szaloncukor választéka három fajtára korlátozódott: ezüstpapíros, bevonat nélküli fondant három ízben, aranypapíros, csokoládé bevonatú fondant három ízben fenyőágakkal és harangocskákkal díszített rózsaszín és kék celofános, illetve aranypapíros, csokoládé bevonatú fondant három ízben.

Fotó: likefestoon.com

Ebből az utolsó, a fenyőágacskákkal díszített exkluzív szaloncukor emlékeim szerint normál kereskedelmi forgalomba nem igen került, így erről sok emlékem nincs is. Először a parlamentben, (a minden évben megtartott) karácsonyi ünnepélyen jutottam hozzá, ahova mint jó tanuló kisdobost választottak ki harmadikos koromban. Egyébként főleg üzletek kirakatában elhelyezett karácsonyfákon, és egy-egy kiváltságos osztálytársam uzsonnás zacskójában láttam ilyet.

Fotó: nlcafe.hu

Ebből kifolyólag emlékeim az ezüstpapíros és aranypapíros szaloncukorra korlátozódnak. Nálunk otthon mindig ezüstpapíros volt. Egy doboznyi cukor került a fára, egy doboz pedig a kamrába, amiből az ünnepek alatt szabadon ehettünk, feltéve, hogy a fán levő szaloncukrokhoz nem nyúlunk. A konzum szaloncukor három ízét nehéz volt meghatározni, inkább a színek szerint csoportosítottuk: a fehér volt a legfinomabb, talán a vanília íz dominált a sűrű cukoríz mellett, a rózsaszín is finom volt, íze puncs lehetett, a barna viszont kifejezetten rossz volt, a már akkor sem kedvelt Erigon kanalas gyógyszer ízére emlékeztetett leginkább.

Fotó: retrogastro.blog

A csokoládé bevonatúval szemben az ezüstpapírosnak megvolt az az előnye, hogy a szaloncukrok kibontogatásával színek szerinti preferenciáink alapján tudtuk elfogyasztani: először a fehérrel, majd a rózsaszínnel végeztünk, a barnák viszont sokáig a dobozban maradtak, és csak igen-igen lassan fogytak. Mivel a szaloncukor nem volt csokoládéba mártva, a kiszáradás ellen semmi nem védte.

Az esetek nagy részében már az üzletekbe is kiszáradtan érkezett, és került a kamránkba is. Ilyenkor elharapni képtelenség volt: próbálkozásaink nyomot hagytak a cukron; fogaink lenyomata úgy maradat a szaloncukor felületén, mint a fogászati viaszban. Egészben való elszopogatáshoz viszont túl nagynak bizonyult, azzal sem jártunk sikerrel, ezért minden évben a keménységhez alkalmazkodó hasítási technológiát alkalmaztunk: volt, hogy egyszerű kés megtette, volt hogy diótörőt vagy kalapácsot kellett használnunk. És volt egy olyan évünk is, amikor a szaloncukor nem száradt ki, és segédeszközök nélkül fogyasztható volt.”

Fotó: nassolda.receptneked.hu

Azoknak, akik a hetvenes, nyolcvanas években születtek, valószínűleg hasonló emlékeik vannak a Konzum szaloncukorról. Ugye? 😉

Megjegyzés: Mivel ma már alig lehet kapni Konzum szaloncukrot, esetleg meg lehet próbálni otthon reprodukálni. Egy kis segítség itt: Konzum szaloncukor saját kezűleg

Forrás: retrogastro.blog

Címlapfotó: cdn.blog.hu

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más