Végre itt az igazi tavaszi idő, sőt a hőmérséklet olykor a nyarat idézi. Ilyenkor az emberek többsége már igen csak ki van éhezve a friss zöldségekre, gyümölcsökre és az ezekből készült ételekre.
Ebben az időszakban az egyik legnagyobb sláger – a fagylalton kívül – a lecsó. Ez az egyszerű, de nagyszerű étel balkáni eredetű, de mára az igazi ételklasszikusok közé tartozik, és a magyar gasztronómia egyik alappillérjének tartják. El lehet róla mondani, hogy ahány ház, annyi szokás. Kiadós, olcsó, számos variációja van és természetesen finom.
Amikor készítjük nagyszerű illatok lepik el a konyhánkat, de a jó idő kicsalogatja az embert és a bográcsban készült lecsó is nagyszerű megoldás.
A receptet nem írom le, hiszen az köztudott, sőt szerintem mindenki úgy van vele, hogy ő készíti a legjobb lecsót. Csak a hozzávalókat sorolom fel, és azt, hogyan, mivel lehet variálni.
Az alapja természetesen a sok friss zöldség: paprika (édes, csípős), paradicsom, hagyma (vöröshagyma, fokhagyma, újhagyma). Kevés olaj vagy zsír, fűszerek (só, bors, paprika, chili).
Ezek után mindenkinek a fantáziájára van bízva, hogy mivel „bolondítja” meg ezt a finom ételt. Pl: Ehetünk tojásos lecsót, de rizzsel, burgonyával, tésztával is kiváló.
Az „alapzöldségek” mellé cukkini vagy a padlizsán (esetleg mind a kettő) is jól „mutat”, sőt igazi ízkavalkád lesz a tányérunkon.
A zöldségek mellé sokan választják a kolbászt vagy a szalonnát, amely szintén jól passzol és nagyszerű ízharmóniát ad az ételünknek.
Jó étvágyat!
(fotó: pixabay.com)