6.7 C
Komló
2022. november 27.
KezdőlapCsaládJön a szezonja: LECSÓ

Jön a szezonja: LECSÓ

Végre itt az igazi tavaszi idő, sőt a hőmérséklet olykor a nyarat idézi. Ilyenkor az emberek többsége már igen csak ki van éhezve a friss zöldségekre, gyümölcsökre és az ezekből készült ételekre.

Ebben az időszakban az egyik legnagyobb sláger  – a fagylalton kívül – a lecsó. Ez az egyszerű, de nagyszerű étel balkáni eredetű, de mára az igazi ételklasszikusok közé tartozik, és a magyar gasztronómia egyik alappillérjének tartják. El lehet róla mondani, hogy ahány ház, annyi szokás. Kiadós, olcsó, számos variációja van és természetesen finom.

Amikor készítjük nagyszerű illatok lepik el a konyhánkat, de a jó idő kicsalogatja az embert és a bográcsban készült lecsó is nagyszerű megoldás.

A receptet nem írom le, hiszen az köztudott, sőt szerintem mindenki úgy van vele, hogy ő készíti a legjobb lecsót.  Csak a hozzávalókat sorolom fel, és azt, hogyan, mivel lehet variálni.

Az alapja természetesen a sok friss zöldség: paprika (édes, csípős), paradicsom, hagyma (vöröshagyma, fokhagyma, újhagyma). Kevés olaj vagy zsír, fűszerek (só, bors, paprika, chili).

Ezek után mindenkinek a fantáziájára van bízva, hogy mivel „bolondítja” meg ezt a finom ételt. Pl: Ehetünk tojásos lecsót, de rizzsel, burgonyával, tésztával is kiváló.

Az „alapzöldségek” mellé cukkini vagy a padlizsán (esetleg mind a kettő) is jól „mutat”, sőt igazi ízkavalkád lesz a tányérunkon.

A zöldségek mellé sokan választják a kolbászt vagy a szalonnát, amely szintén jól passzol és nagyszerű ízharmóniát ad az ételünknek.

Jó étvágyat!

(fotó: pixabay.com)

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más