A farsangról a jelmezes emberek, a bálok és természetesen a fánkok jutnak első körben eszünkbe.
A fánkot sokféleképpen lehet készíteni, napjainkban egyre jobban elterjedt a sütőben sült verziója, ami szerintem sokkal praktikusabb, mint olajban sütögetni, és talán egészségesebb is.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg margarin
- 10 dkg szőlőcukor
- 3 dkg friss élesztő
- 2 db tojássárgája
- 3 dl tej
- lekvár
Elkészítése:
Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, közben egy tálban a lisztet, a puha margarint és a tojásokat elmorzsoljuk. A felfuttatott élesztőt is hozzátesszük és dagasztjuk. Konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük, majd amikor megkelt átgyúrjuk és kb.: 2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük , egymástól kb.: 2-3 centi távolságra, mert még kelni fog. A közepére mélyedéseket nyomunk, ebbe tesszük a kávéskanálnyi lekvárt. Előmelegítjük a sütőt és 160 fokon kb.: 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tippek:
A fánkot nem csak lekvárral, hanem vaníliás porcukorral vagy különböző öntetekkel is tálalhatjuk.
Jó étvágyat!
(fotó: pixabay.com)